Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Od martina do cekina

Star slovenski pregovor pravi, naj bo martin suh, da bo pozimi rasel kruh. Odprtje letošnjih jubilejnih Vinskih hramov med martinom in božičem se je pričelo v sončnem vzdušju. Tudi severnoprimorski župani in predstavniki gospodarstva ter podpornega okolja so sedli za mizo, da bi osvetlili predvsem aktualno kadrovsko problematiko in stopili na pot skupnega reševanja na regijskem nivoju. V pripravi je novembrska delavnica o zelenih delovnih mestih v regiji. Z namenom navezave institucionalnih odnosov in predstavitve zagotavljanja možnosti za realizacijo projektov smo na ROD-u sprejeli delegacijo Kraljevine Norveške. Projekt LifeVivACCadapt pa že obnavlja zeleno protivetrno zaščito, ki bo uporabnikom kmetijskih zemljišč omogočila finančni prihranek. Več v spodnjih novicah.

20. obletnica Vinskih hramov Vipavske doline med martinom in božičem 

V Vipavski dolini smo Vinske hrame med martinom in božičem  letos odprli že dvajsetič zapored. Ob jubilejni priložnosti je na novinarski konferenci 8. novembra 2018  direktorica Razvojne agencije ROD Ajdovščina Brigita Habjan Štolfa predstavila tradicionalno prireditev, vodja Oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Občine Ajdovščina Janez Furlan pa promocijski avtobus Vipavske doline, Burja bus ter uvrstitev Vipavske doline na Lonely Planetov seznam 10ih top destinacij v Evropi, ki jih je vredno obiskati tudi zaradi vinske degustacije. Prve aktivnosti - od pokušin domačih dobrot in vin, predstavitev vinarjev, glasbeno-zabavnih večerov pa vse do Furenge svetega Martina in Martinovega pohoda z lučkami in Teodozijevo vojsko  - so se  minuli konec tedna tako že odvile v več kot desetih krajih Vipavske doline. Kulinarična doživetja in bogat kulturni program lahko doživite še vse do 23. decembra. Več informacij je na voljo na spletnih povezavah www.vinski-hrami.si in https://www.facebook.com/odprti.hrami/.

Razvojna agencija ROD in Občina Ajdovščina na novinarski konferenci ob dvajsetem odprtju Vinskih hramov med martinom in božičem<br />
Vir: Arhiv RA ROD<br />

Gospodarstveniki in župani o kadrovski problematiki gospodarstvi v regiji

Severnoprimorski župani so  v torek, 13. novembra,  skupaj s predstavniki gospodarstva in podpornega okolja, tudi Razvojno agencijo ROD, na 98. seji Sveta regije v prostorih Ljudske univerze v Ajdovščini spregovorili o kadrovski problematiki gospodarstva v regiji. Beseda je tekla tudi o poimenovanju Severnoprimorske (Goriške) regije in predstavitvi dela gasilske zveze. Predstavniki podjetij so glede pomanjkanja tehničnih kadrov in izgube ugleda strokovnih poklicev opozorili, da se to še posebej izkazuje v občinah, ki so oddaljene od regijskega središča, zato so predlagali ponudbo šolanja na območjih, ki izkazujejo potrebo po tovrstnih kadrih. Ravno tako je bila na seji izpostavljena tudi stanovanjska problematika, problematika medicine dela in potreba po širši ponudbi poleg službe in stanovanja, ki bi mlade po zaključku šolanja privabila nazaj iz prestolnice. Prave težave s pomanjkanjem kadrov v regiji namreč lahko kljub dobremu stanju in rasti gospodarstva šele pričakujemo, zato jih bo zaradi enakomerne porazdelitve potrebno reševati na regijskem nivoju.

Svet Severnoprimorske regije<br />
Vir: Spletna stran Občine Ajdovščina<br />

Ajdovščino obiskala delegacija Kraljevine Norveške

Razvojna agencija ROD Ajdovščina je tudi v letošnjem letu z namenom navezave institucionalnih odnosov in predstavitve zagotavljanja možnosti za realizacijo projektov sodelovala pri organizaciji obiskov tujih delegacij. V sredo, 14. novembra, je v tem duhu  organizirala tudi obisk Veleposlaništva Kraljevine Norveške v Ajdovščini in Novi Gorici, na katerega so bile vabljene vse podporne institucije.  Na uvodnem srečanju na sedežu Razvojne agencije ROD v Ajdovščini so povabljene sprejeli župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin, njegova ekscelenca veleposlanik Kraljevine Norveške Olav Berstad  in Andreas Myrseth, svetovalec za gospodarske in politične zadeve na veleposlaništvu Kraljevine Norveške v Budimpešti. Slednji je v nadaljevanju predstavil finančni mehanizem Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in Norveški finančni mehanizem . Gre za posebna sklada, v katera Norveška, Islandija in Lihtenštajn namenjajo sredstva za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v srednji in južni Evropi. Sledil je obisk Nove Gorice, kjer je zbranim izrekla dobrodošlico tudi podžupanja Mestne občine Nova Gorica Ana Zavrtanik Ugrin, nato pa se je delegacija odpravila na Trg Evrope v Novi Gorici in si v Goriškem muzeju v Kromberku ogledala razstavo o prvi svetovni vojni »Viktor Ukkmann  - priča in žrtev apokalipse«.

Obisk delegacije Kraljevine Norveške <br />
Vir: Arhiv RA ROD<br />

Projekt LifeVivACCadapt obnovil zeleno protivetrno zaščito

Projekt LIFE ViVaCCAdapt, ki ga sofinancirata Evropska komisija skozi program LIFE ter Ministrstvo za okolje in prostor, je zakorakal v drugo polovico izvajanja. Zelena protivetrna zaščita, ki smo jo posadili spomladi, se je uspešno ukoreninila. Protivetrno zaščito sestavlja več kot tisoč sadik različnih drevesnih vrst. Tristometrski pas širine pet metrov je razdeljen na šest polj, od katerih je vsako zasajeno  v različnih variantah posaditve. Vse sadike iz spomladanskega sajenja seveda niso uspele in je zato propadle sadike potrebno nadomestiti. Ta teden so nam iz drevesnice Moga d.o.o. iz Maribora dostavili nove sadike, ki so tudi že posajene. Zasaditev je bila izvedena pod nadzorom strokovnjakov iz Zavoda za gozdove, ki že od vsega začetka spremljajo vzpostavitev in razvoj zelene protivetrne zaščite in nam pri tem svetujejo. Zelena protivetrna zaščita bo obvarovala najrodovitnejšo plast zemlje pred erozijo in s tem uporabnikom kmetijskih zemljišč omogočila finančni prihranek.

Nove sadike v okviru projekta LifeVivACCadapt<br />
Vir: Arhiv RA ROD<br />

Zelena delovna mesta - priložnosti zelene turistične destinacije Vipavska dolina

V okviru LAS Vipavska dolina  je bila odobrena operacija »Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«. Partner v operaciji Območno obrtna podjetniška zbornica Ajdovščina bo 27. novembra 2018 ob 16.00, na sedežu zbornice izvedla delavnico z naslovom Zelena delovna mesta - priložnosti zelene turistične destinacije Vipavska dolina z gostjo Gajo Brecelj, direktorico Umanotere, slovenske fundacije za trajnostni razvoj. Več informacij o delavnici si preberite na povezavi. Število je omejeno, zato je zaželena predhodna prijava na marko.rondic@ozs.si ali 05 36 44 900, delavnica je delno sofinancirana iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja / ukrep LEADER in je za udeležence brezplačna.

LAS Vipavska dolina in EKSRP<br />
Vir: Arhiv RA ROD<br />

Aktualni razpisi

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Razvojne agencije ROD.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #gospodarstvo, #ROD

Kolofon