Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Špela Štokelj, iz posestva Štokelj, med Naj mladimi vinarji leta

Lidl Slovenija in Slovenski festival vin sta razglasila zmagovalca natečaja Lidlov mladi vinar – to je postal perspektivni 29-letni Martin Erzetič (Čarga 1767) iz Goriških Brd, ki je zmagal z vinom merlot, pozna trgatev. Med štiri finaliste se je uvrstila tudi mlada vinarka Špela Štokelj, iz Posestva Štokelj, z vinom pinela.

Natečaj Lidlov mladi vinar je namenjen tako perspektivnim mladim vinarjem do 35. leta, ki že pridelujejo svoje vino in so mladi prevzemniki domačih vinarskih podjetij, kot tudi študentskim ekipam, ki se pomerijo v pridelavi prvega lastnega vina ter marketinške zgodbe.

Na natečaj so mladi perspektivni vinarji letos prijavili več kot 35 vin. Strokovna ocenjevalna komisija je v finale natečaja uvrstila štiri vina (dve beli in dve rdeči vini), ki so se predstavila na Slovenskem festivalu vin v salonu Lidlov mladi vinar. Finalna vina so od 15. novembra 2018 na prodaj v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji.

Kot rečeno je zmago slavil perspektivni 29-letni Martin Erzetič s kmetije Čarga v Pristavem v Goriških Brdih, ki je zmagal z vinom merlot, pozna trgatev. Med štiri finaliste so se poleg Erzetiča uvrstili še Peter Gönc iz Gönc Winery s sivim pinotom, Jakob Bizjak iz Domačije Bizjak s cabernet sauvignonom ter mlada vinarka, Planinka Špela Štokelj iz Posestva Štokelj, z vinom pinela.

Naj mladi vinarji leta 2018

Pinelo posestva Štokelj in mlado vinarko Špelo Štokelj, je organizator takole predstavil:

Špela Štokelj je diplomirana inženirka krajinske arhitekture, ki je že pri šestnajstih letih opravila degustacijski tečaj in pridobila naziv Sommelier 1. stopnje.  V letu 2014 je opravljala poslanstvo 18. Vinske kraljice Slovenije, pri čemer je skozi srečanja s številnimi vinarji iz celotne Slovenije pridobila vpogled v panogo vinogradništva. Leta 2017 je postala tudi mlada prevzemnica kmetije in si za prihodnost zadala predvsem nadaljevanje in razvijanje tradicije pridelave vina na družinskem posestvu.

»Nadvse cenim priložnost in ponujeno izkušnjo, da lahko sodelujem s tako velikim trgovcem kot je Lidl Slovenija, ki mi pri prvih korakih poslovnega sodelovanja prijazno pomaga. Na Slovenskem festivalu vin želim še posebej izpostaviti prisotnost nove, mlade generacije vinarjev, ki se s svojimi avtorskimi vini počasi uveljavljamo na slovenski vinski sceni«.

Pinela je avtohtona sorta vinske trte, iz katere nastaja sveže, mladostno in nežno vino. Prevladujejo primarne sadne arome kontinentalnega sadja z nekaj eksotike citrusov in pasijonke. V ustih je okusna, mineralna, živahna in zelo karakterna.

 

* Vir in fotografije: Mladivinar.si

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #vipavska dolina, #mladi

Kolofon