Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V dvorcu Lanthieri že tristota razstava Umetniki za Karitas

Škofijska karitas Koper je v petek, 16. novembra 2018, pripravila v dvorcu Lanthieri v Vipavi slovesno akademijo, kot uvod v Teden karitas in odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 24. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino pod naslovom »Polno prgišče lepote..« (I. Cankar). Izkupiček razstavljenih likovnih del bo namenjen pomoči mladim.

Doslej je bila kar 26 let slovesna akademija in razstava Umetniki za karitas na dvorcu Zemono, vendar je bila zaradi zasedenosti dvorane razstava navadno le en dan. Letos je Univerza iz Nove Gorice, ki izvaja študijske programe tudi v dvorcu Lanthieri v Vipavi velikodušno ponudila, da se v njihovih prostorih za dva tedna postavi razstavo Umetniki za karitas in tudi pripravi svečano akademijo.

Navzoče sta nagovorila koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak in rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik, z glasbo so večer obogatile mlade pevke skupne Segnoiz Vipave. Dogodek je povezoval strokovni sodelavec kolonije Jože Bartolj, o projektu Umetniki za karitas, ki prerašča v gibanje lepega in dobrega, sta spregovorili Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper in Anamarija Stibilj Šajn, likovna kritičarka in strokovna spremljevalka kolonije in razstav. Za prijetno druženje so poskrbele sodelavke Karitas vipavske dekanije. Na razstavi je na ogled 124 likovnih del.

Geslo kolonije in razstav 2018/2019 »…polno prgišče lepote….«je povezano s praznovanjem Cankarjevega leta, ki je v Kurentu zapel hvalnico domovini. Sodelavci Karitas se pri svojem delu srečujejo s številnimi družinami in mladimi, ki so izgubili veselje in ljubezen, ki ne vidijo kaj vse imamo na tem malem koščku naše domovine in se predajajo malodušju. Pri Karitas se zavedajo, da človek ne živi samo od kruha, zato želijo, da je dodana vrednost materialni in finančni pomoči, predvsem poslušanje, pogovor in iskanje polnega prgišča lepote in dobrote.

V 24 katalogih (1995 – 2018) zapisanih 1.811 imen avtorjev, ki so ustvarili 2.860 likovnih del, od katerih jih je 2.500 že v nekem domu ali poslovnem prostoru. 299 razstav je v teh letih obiskalo številna razstavišča po Sloveniji, vsako leto tudi Trst in Gorico, poleg tega pa so Umetniki za karitas obiskali Sarajevo, Dunaj, dvakrat Bruselj in prav tako dvakrat Rim. Tudi potovanje razstav in predstavitev avtorjev ponudi slikarjem, da se s pomočjo Karitas predstavijo doma in po svetu, saj si marsikdo tega ne more sam privoščiti.

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas je prvi del celotnega projekta, ki med ljudmi zaživi s potovanjem razstav. Prav potujoče razstave so del karitativne dejavnosti, saj med širše množice prinašajo sporočilo lepote in dobrote. In prav v dvorcu Lanthieri sredi Vipave se je v petek dogodila tristota razstava Umetniki za karitas.

Izkupiček razstavljenih likovnih del bo namenjen pomoči mladim.

 

* Vir: Katoliska-cerkev.si

* Naslovna fotografija: TIC Vipava

 

Jožica Ličen

#kultura, #razstava

Kolofon