Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Lokalne volitve 2018: Tadej Beočanin ostaja na čelu občine Ajdovščina

Občani Ajdovščine ste odločili, da bo na županskem stolčku tudi prihodnja štiri leta sedel Tadej Beočanin. Po prvih neuradnih izidih je prejel 58,93% glasov in s tem, po pričakovanjih, odločil župansko tekmo že v prvem krogu. Kakšna bo sestava ajdovskega občinskega sveta, bo znano v prihodnjih urah, zanekrat najbolje kaže strankam SD in SDS.

Na ajdovskem nič novega, bi lahko rekli. Novost je morda le to, da so se županske volitve ponovno odločile že v prvem krogu. To je nazadnje uspelo Marjanu Poljšaku, leta 2006, ko je v županski tekmi premagal ostale kandidate že v prvem krogu. Tistega leta je Poljšak prejel 50,35% glasov, najbližji zasledovalec, Aleksander Lemut, pa 13,60%. Vse od takrat so se lokalne volitve v Ajdovščini končale v drugem krogu. Pred štirimi leti sta se v drugem krogu pomerila prav Marjan Poljšak in aktualni župan Tadej Beočanin. Slednji je bil uspešnejši z 63,42% glasov.  Obadva sta se v volilni tekmi pomerila tudi letos, pridružil pa se jima je še kandidatat stranke SDS, Miha Kapelj. Glede na sicer še neuradne rezultate, je procent glasov, ki ga je tokrat, v prvem krogu voltev, prejel Tadej Beočanin, najvišji v zadnjih 20. letih.

Po prvih neuradnih rezultatih ste torej volilci odločili, da še naprej zaupate dosedanjemu županu Tadeju Beočaninu, saj ste mu namenili 58,93% glasov. Na drugem mestu je pristal Miha Kapelj z 23,94%, na tretjem pa Marjan Poljšak z 17,13% glasov.

Rezultati volitev za člane občinskega sveta zaenkrat še niso znani, trenutno najbolje kaže strankama SD in SDS. Precej glasov pa so volilci namenili tudi Listi Burja ter stranki NSi. V občinskem svetu bodo tudi kandidati Zveze za Primorsko, stranke SMC, Levice, Desusa ter Narodne stranke dela.

Volilna udeležeba v Ajdovščini je bila 52,42%, kar je več od slovenskega povprečja. Na uradno številko pa še čakamo.

Rezultate lahko spremljate tudi na SPLETNI STRANI DRŽAVNE VOLILNE KOMISIJE.

Aktualni in bodoči župan, Tadej Beočanin, se je s spodnjo objavo, na svojem Facebook profilu takole zahvalil vsem, ki so mu namenili svoj glas.

Tadej Beočanin, zmagovalec lokalnih volitev v Ajdovščini.

 

 

* Naslovna fotografija: Pručka

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #lokalnevolitve2018

Kolofon