Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Lokalne volitve 2018: Kakšna je nova sestava ajdovskega občinskega sveta

Na včerajšnjih lokalnih volitvah je v bitki za župana zanesljivo slavil Tadej Beočanin, ki ste mu volilci namenili slabih 60% glasov. Tako v Ajdovščini drugi krog ne bo potreben. Znani pa so tudi že neuradni rezultati volitev za občinski svet, v njem bo predstavnike imelo osem strank, svojih pet predstavnikov pa bo imela tudi Lista Burja. Poglejte si imena, ki bodo naslednja štiri leta sedela v "ajdovskem parlamentu".

Lokalne volitve v Ajdovščini, na županskem stolčku, niso prinesle spremembe. Po pričkavanjih je zmago slavil dosedanji župan Tadej Beočanin. Volilci so mu namenili 59,45 % glasov, kar je sicer malce manj od pričakovanega, pa vendar več kot dovolj za nov štiriletni mandat. Sledi mu kandidat stranke SDS, Miha Kapelj, ki je prepričal 23,87 % volilcev, najslabši procent glasov pa je dobil nekdanji župan Občine Ajdovščina, Marjan Poljšak. Njegov rezultat se je ustavil pri 16,67 %.

Tadej Beočanin je rezulatate volitev pričakal v avli Dvorane prve slovenske vlade in takole, za Primorske novice, pospremil volilni izid: “Volilci in volilke so povedali, da je bilo delo, ki smo ga doslej opravili tako, da si želijo, da ga nadaljujemo. Zmaga v prvem krogu proti dvema protikandidatoma je relativno velik uspeh in jasno navodilo volilcev, da nadaljujemo začrtano pot. Želim si čim prejšnjega konstituiranja občinskega sveta in spoznavnega srečanja z novimi vodstvi krajevnih skupnosti, s katerimi želim še naprej tesno sodelovati. Delo v občinskem svetu vidim v nadaljevanju programske koalicije, v kateri bo lahko sodeloval vsak, ki bo to želel. V čim krajšem času želim nadaljevati začete projekte in upam, da bo novi občinski proračun na mizi še pred koncem leta."

Foto: Alenka Tratnik - Primorske novice

Zadovoljen z rezultatom je bil tudi novinec na ajdovski politični sceni, Miha Kapelj, sicer predsednik občinskega odbora SDS. “Napravili smo veliko in zelo sem vesel uspeha. Če pa dobimo v občinskem svetu znova šest mandatov, pa bo sploh super,” je z zadovoljstvom sporočil še pred dokončnimi podatki z rezultati volitev."

Razočaran pa je Marjan Poljšak, ki se je nadejal boljšega rezulltata, “Žal mi je, da polovica volilcev ni prišla na volišča. Jaz sem se potrudil. Žal mi je, da nisem uspel in da se bo zdaj socialno najbolj šibkim občanom slabo godilo, tudi zaradi občinske politike.

Foto: Alenka Tratnik - Primorske novice

Po rezultatih volitev za župana pa se je pričelo seštevanje glasov za člane občinskega sveta. Ta bo po novem v Ajdovščini kar pisan, saj se je vanj uvrstilo osem političnih strank ter ena lista. Občinski svet bo tudi precej moško obarvan, volilci so namreč izvolili le štiri predstavnice nežnejšega spola.

Poimenska sestava občinskega sveta sicer še uradno ni znana, kot vse kaže pa bodo v "ajdovskem parlamentu" sedela naslednja imena:

SD 6 - Ljubomir Vidrih, Zvonko Vidmar, Mitja Tripković, Valter Polanc, Andreja Škvarč, Kazimir Čebron

SDS 6 - David Koren, Dejan Škvarč, Bojan Mikuš, Janez Tratnik, Alojzij Klemenčič, Miha Kapelj

Lista Burja 5 - Ivan Krašna, Matjaž Bajec, Igor Česnik, Bruna Kastelic, Katja Mužina

NSi 3 - Jožko Premrn, Adam Raspor, Dragotin Štokelj

ZZP 2 - Angel Vidmar, Uroš Štor

SMC 1 - Jurko Pergar

NSD 1 - Marjan Vidmar

DESUS 1 - Suzana Krašna

Levica 1 - Nina Štrancar

Rezultate lahko najdete tudi na SPLETNI STRANI DRŽAVNE VOLILNE KOMISIJE.

 

* Vir: Primorske novice

* Naslovna fotografija: Pručka

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #lokalnevolitve2018

Kolofon