Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Najboljša poročna fotografija je doma v Ajdovščini

Da je Ajdovščina zakladnica odličnih fotografov in fotografinj, je že dolgo znano. Vse bolj pa se uveljavljajo tudi tisti, ki so specializirani za ulov dragocenih poročnih utrinkov. Eden izmed njih je Nejc Bole, poročni fotograf iz Ajdovščine, prejemnik letošnje nagrade Naj poročna fotografija, ki jo poklanja revija Moja poroka. Več pa v spodnjem, kratkem intervjuju z dobitnikom lepega priznanja.

Naloga poročnega fotografa je na prvi pogled zelo enostavna. Vse kar mora storiti je, da ohrani spomine na poročni dan, spomine na emocije, spomine na celoten dogodek, ki se ga je par veselil in vanj vložil nekaj mesecev napornih priprav in organizacije. Skozi čas, ko tečejo leta in spomin bledi, ostajajo le trenutki ujeti v fotografijah. Prav v tem pa se skriva velika odgovornost, ki jo prinese s seboj poročna fotografija. Pri tem pa ima vsak poročni fotograf lastno predstavo o svoji vlogi tistega, za par usodnega dne. Vsak to vlogo odigra na svoj tipičen, edinstven način. Ne glede na karkoli pa je glavna prioriteta poročnega fotografa, da paru omogoči uživanje v dnevu njunih sanj, ter da bo držal obljubo, ki jima jo je dal: ohraniti poročnemu paru neprecenljiv spomin.

Vse zgoraj opisano gre odlično od rok ajdovskemu mojstru poročne fotografije Nejcu Boletu. V svoj fotoobjektiv je ulovil že nešteto poročnih spominov in marsikateri par na ajdovskem in tudi širše ima svoj poročni fotoalbum zapolnjen z njegovimi fotografijami. Da mu gre delo res odlično od rok, pa dokazuje tudi nedavna nagrada za Naj poročno fotografijo leta, ki jo podarja revija Moja poroka. Resnično lepo priznanje za fotografa, obenem pa tudi garancija za poročni par, da bodo spomini na poročni dan resnično pristni in živi.

Najboljša poročna fotografija leta // Foto: Nejc Bole

Kaj takšna nagrada pomeni, predvsem pa kako jo osvojiti, nam je v krajšem pogovoru zaupal Nejc Bole.

Nejc, kaj osebno ti pomeni nagrada, oziroma priznanje Revije Moja poroka?

Hm, kaj nej rečem. V bistvu sem takoj, ko sem prejel vabilo za sodelovanje malo odlašal z oddajo fotografij, ker gre za tekmovanje, kjer zmago prinašajo glasovi bralcev. Sam pa nisem človek, ki bi na veliko delil po socialnih omrežjih in prosil za glasove. Fotografije sem vseeno oddal v vse razpisane kategorije in seveda v nobeni nisem zmagal. In kar nekaj fotografov s super fotografijami, je ravno tako kot jaz končalo z zelo majnim številom glasov.

Kljub temu, pa je strokovna žirija odličila in izbrala tri moja dela, ki po njihovem mnenju najbolj predstavljajo to, kar so v natečaju iskali. Kljub temu, da to ni neko veliko tekmovanje, mi to priznanje veliko pomeni, saj se je žirija morala odločati med kar precej resnično dobrimi fotografijami tudi že priznanih fotografov. Na konu koncev sta v žiriji sedela tudi Miloš in Nataša Horvat, tudi v tujini zelo priznana poročna fotografa. Da imata ona dva tako mnenje o mojem delu, mi res veliko pomeni in mi daje neko potrditev, da sem na dobri poti.

Kaj je tisto kar loči dobrega poročnega fotografa od povprečnega poročnega fotografa?

Mislim da je tukaj več pogledov, predvsem odvisno od tega kaj si nekdo želi pri poročnih fotografijah in kakšen stil fotografij mu odgovarja. V prvi vrsti mislim, da moraš biti predan svojemu delu, da to delatš z užikom, kar se lahko reflektira na fotografijah. Na koncu koncev moraš biti dovolj drzen, da lahko svojo vizijo predstaviš skozi nekaj tako intimnega kot je poročna fotografija in pripraviš mladoporočenca, da ti popolnoma zaupata in dovolita delati znotraj tvojega sloga in včasih izven tiste, tako imenovane cone udobja. Da to lahko dosežeš, je seveda potrebna dobra povezava med parom in fotografom. Tvoje delo mora predstavljati tebe in kot tako lahko privabi pare, ki si takšnih fotografij želijo.

Katere so glavne lastnosti dobre poročne fotografije?

Glede fotografij imam vedno tako mišljenje - “emotions over aesthetics”. Fotografija, ki je tehnično popolna, a ob njej ne čutim ničesar me nikdar ne bo tako pritegnila kot tista, ki pripoveduje zgodbo ali prikazuje prave emocije. Pa če prav je lahko daleč od popolne v tehničnem smislu. To zame velja za vsa področja fotografije. Že pri fotografiranju kolesarskih tekem sem vedno stmel k temu, da posamezna fotografija nekaj pove, pa naj bo to izraz na kolesarju, okolje v katerem se nahaja ali nekaj tretjega, kar prikazuje dogajanje.

Prav tako v poročni fotografiji iščem tiste majhne momente, ki jih mogoče nihče ne vidi, pri fotografiranju para, pa res želim, da se sprostita in tako lahko v eni sami fotografiji zabeležim vse emocije.

Najboljša poročna fotografija leta // Avtor: Nejc Bole

Poročna fotografija je danes rastoč trend. Koliko časa vzame fotografu ena poroka in kaj vse je zajeto vanjo?

Uff…precej. Vse se začne že pred poroko, z vsemi pogovori in usklajevanji z mladoporočencema, včasih tudi s predporočnim ali zaročnim fotografiranjem. Ko se glavni dogodek, poroka, konča, delo še zdavnaj ni končano. Najprej je potrebno pregledati vse fotografije, ki jih je po celodnevni poroki več tisoč. Ta številka je odvisna od samega poteka in dogajanja na poroki. Sledi urejanje izbranih fotografij, eno po eno seveda. in na koncu, pred odajo še končni pregled. Pri meni par navadno prejme fotografije v obliki spletne galerije, ki je seveda zaščitena z geslom in na USB ključku v unikatni leseni škatljici v kateri je tudi nekaj natisnjenih fotografij. V večini primerov potem sledi še oblikovanje poročne knjige ali albuma. Zelo težko je oceniti, koliko časa vzame sama poroka, lahko pa povem, da par prejme fotografije nekje v petih do šestih tednih po poroki.

Kaj pa če stranka ni zadovoljna s končnim izdelkom?

Preden se stranka odloči zame, si vzamemo čas in se pogovorimo. Pogovor ne teče vedno le okrog poroke, pomembno je, da se spoznamo. Verjamem, da je potrebna neka povezava med fotografom in parom, da lahko skupaj delamo. Če ni kemije, se verjetno že par ne bo odločil zame. Mladoporočenca ki me izbereta me je najverejtneje izbereta na podlagi mojega preteklega dela, ki jima je bilo všeč, in verjetno pričakujejo fotografije v podobnem stilu. V kolikor pride do kaki nesoglasji, jih vedno skušamo rešiti s pogovorom. Seveda pa z vsakim parom podpišem pogodbo, ki ščiti obe strani v primeru kakršnih koli nepredvidljivih situacij. Naj povem še to, da še nisem imel primera, da par ne bi bil zadovoljen s fotografijami.

So poroke tudi v zimskem času?

Tudi. Manj, a so. Letos imam tako v decembru dve.

Kaj bi bila po tvojem fotografskem okusu, sanjska poročna lokacija?

Vipavska dolina. Meni, kot fotografu pa kjerkoli v hribih ali v kaki stari zapuščeni vasici.

Hvala.

Najboljša poročna fotografija leta // Avtor: Nejc Bole

 

* Naslovna fotografija: Aljoša Videtič // Ostale fotografije: Nejc Bole

Lokalne Ajdovščina

#intervju, #fotografija

Kolofon