Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vse najboljše Glasbena šola Ajdovščina

V zadnjih dneh smo sicer precej poročali o težavah pri gradnji nove ajdovske glasbene šole, tokrat pa poročamo o precej prijetnejši temi. Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina letos praznuje 70 let, v ta namen pa so na zadnji novembrski petek pripravili slavnostni koncert v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, na katerem so se predstavili prav vsi oddelki glasbene šole.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina je Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina  obeleževanja okrogle obletnice naznanila na letošnji praznik kulture, učenci glasbene šole so namreč v celoti oblikovali program osrednje občinske kulturne proslave. Župan Tadej Beočanin je tedaj šoli izročil Jubilejno priznanje. Nato so se skozi vse leto na različnih prizoriščih vrstile prireditve in dogodki, bodisi z gostovanji šolskih glasbenikov, bodisi v celoti v organizaciji šole. Vse do vrhunca, slavnostnega koncerta na zadnji novembrski petek zvečer v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini.

Na slavnostnem koncertu so se predstavili prav vsi oddelki Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, baletni, instrumentalni in pevski. Po uvodnem nastopu balerine je sledil nastop orkestra kitar in tamburic, nato ansambel harmonik, pa godalni orkester s solistko, pianistko Emo Gregorič – prav za ta namen je v dvorano pripotoval koncertni klavir. Sledil je nastop pevske skupine ob spremljavi pihalnega orkestra, ki se je nato predstavil tudi v instrumentalni izvedbi. Zaključek je pripadel simfoničnemu orkestru. Med posameznimi točkami pa je bil predvajan tudi dokumentarni film o zgodovini glasbene šole v Ajdovščini avtorja Alojza Lopiča.

Bernarda Paškvan, ravnateljica šole, je govorila predvsem o pomenu glasbe in glasbene izobrazbe za mlade, saj jim daje širino, razgledanost. Temu je v svojem nagovoru pritrdil tudi župan Tadej Beočanin: »Ob tem pa učenci ne osvajajo zgolj not, durov in molov, pač pa tudi dragocena spoznanja, pomembna za življenje – da brez trdega dela ni uspeha in da zgolj talent še ni porok za odmevnejše dosežke.« Predvsem pa je mladim glasbenikom in šoli zaželel veliko uspehov: »Naj bodo dvorane, kjer boste nastopali, polne in da bi vse, kar počnete, delali z veseljem, z ljubeznijo, strastjo. Tako kot je to počel skladatelj, po katerem nosi vaša šola ime. Vinko Vodopivec je iz globoke ljubezni do slovenske zemlje in njenih ljudi kot le redko kdo zadel značaj in čut primorskega človeka – skozi glasbo.« Zbrane je nagovorila tudi predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol Helena Meško, ki je poudarila kako pomembna je za razvoj glasbenega šolstva podpora lokalnih skupnosti.

Čeprav je bilo pričakovati poln avditorij, pa je obisk presenetil prav vse – precej obiskovalcev je bilo namreč primorano koncert spremljati kar iz avle, kajti dvorana je bila napolnjena do zadnjega kotička.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Naslovna fotografija: Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #glasba

Kolofon