Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V ajdovski kino prihajata Ivan Cankar in Vlado Kreslin

Z omenjenima gospodama zgoraj se sicer ne boste uspeli srečati v živo, ju boste pa lahko občudovali na filmskem platnu, v okviru novega projekta Art kino Ajdovščina. Le ta bo prvič zaživel že v nedeljo, 9. decembra, ko bo v Dvorani Prve slovenske vlade, na ogled dokumentarni film o Ivanu Cankarju.

Ljubitelji malce bolj umetniških fimskih zvrsti boste tudi v Ajdovščini kmalu prišli na svoj račun. Svoja vrata odpira projekt Art kino Ajdovščina, ki bo skrbel za redne filmske dogodke, namenjene tistim, ki jim visoko proračunske holivudske uspešnice niso najbolj pri godu. Art kino bo v Ajdovščino pripeljal malce drugačne filmske predstave, umetniške filme, dokumetarce in podobno. Filme si bo moč ogledati v Dvorani Prve slovenske vlade.

Prvič bo Art kino Ajdovščina svoja vrata odprl že prihodnjo nedeljo, 9. decembra, ob 19. uri. Obiskovalcem bo na voljo film Cankar - dokumentarni film o enem izmed najpomembnejših slovenskih literatov, Ivanu Cankarju. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserjem Amirjem Muratovićem. Fim Cankar govori seveda o literatu Ivanu, ki je, kot pravi film, marsikaj zapisal prej, kot je to doživel. To vez med literaturo in zasebnim življenjem v filmu slikajo igrani in animirani prizori, ki črpajo motive izključno iz pisateljevih del in dopisovanja z najbližjimi. Celotno desetletje je bil del dunajske družine Löffler in tam je ustvaril večino obsežnega opusa. Sprva se je približal gospodinji, pozneje pa njeni odraščajoči hčeri Steffi. Tudi na ljubljanskem Rožniku se je zapletal s tamkajšnjimi dekleti; bil je pozoren ljubimec, vedre narave, družaben in izjemno inteligenten. Odmevna predavanja pa ga kažejo kot prepričanega socialdemokrata. Več pa boste izvedeli seveda v filmu.

Poj mi pesem

V nedeljo, 23. decembra, prav tako ob 19. uri, pa boste na svoj račun prišli ljubitelji glasbenika Vlada Kreslina. V svežem dokumentarcu z naslovom Poj mi pesem, ki ga je režiral Miran Zupanič, boste sledili umetniškemu razvoju Vlada Kreslina. Film prikazuje kulturni kontekst, v katerem prekmurski glasbenik deluje že več kot štirideset let. To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi.

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #kultura, #film

Kolofon