Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Svetla prihodnost relija na ajdovskem

Sinoči je v Baru Hiša mladih potekal reli večer, na katerem je novinar Gregor Pavšič predstavil svojo novo knjigo Usodna strast 2. Knjiga je nekakšen poklon avtomobilskemu športu v Sloveniji, v njej pa lahko preberete tudi marsikaj zanimivega iz bogate zgodovine relija na ajdovskem. V sproščenem klepetu so se avtorju knjige na odru pridružili še Martin Štucin, Tine Koren in Tjaša Medvešček ter razkrili marsikaj zanimivega na temo relija v Vipavski dolini. Kot vse kaže se nam na zadnji aprilski vikend obeta pravi dirkaški spektakel. Ljubitelji relija pa lepo vabljeni že 22. decembra v ajdovski Sena Bar.

Gregor Pavšič, novinar in velik poznavalec avto moto športa v Sloveniji, je sinoči v ajdovskem Baru Hiša mladih predstavil nadaljevanje knjižne uspešnice Usodna strast. Prvo Usodno Strast je napisal, ker je čutil izjemno željo, da zapiše svoje videnje, svojo zgodbo in razlago avtomobilskega športa. Knjiga je bila prva tovrstna v Sloveniji, naletela je na zelo dober odziv in jeseni leta 2016 je začelo nastajati njeno nadaljevanje. Usodna strast 2 je torej osredotočeno na Slovenijo in zgodovino ter sedanjost avto moto športa na naših tleh. Seveda brez tradicije relija na ajdovskem ne gre. Naše okolje ima  bogato tradicijo, veliko je zgodb in posameznikov, ki odlično izžarevajo vso bit in prvinsko privlačnost dirkanja. Stalnega plesa adrenalina, tehnične dovršenosti, psihološke stabilnosti in medčloveških odnosov. Knjiga za poklon vsem tistim, ki so že ali pa še bodo prijeli za dirkaški volan in to zgodbo peljali naprej. Knjiga pa je tudi za tiste, ki jo bodo lahko pokazali svojim vnukom in jim z njo pomagali razložiti, s kakšno strastjo so nekoč počeli nekaj tako imenitnega in krasnega.

Usodna strast 2 // Avtor Gregor Pavšič

Ob predstavitvi knjige pa so se avtorju na odru pridružili še Martin Štucin, Tine Koren in Tjaša Medvešek. Vsi trije novopečeni državni prvaki v reliju, v različnih kategorijah. Martin Štucin pa je obenem tudi organizator relija Vipavska dolina, ki že vrsto let velja za največji športni dogodek v naših krajih, saj ga obišče krepko čez 10.000 obiskovalcev. Tine Koren in Tjaša Medvešek predstavljata novi val voznikov in sovoznikov na ajdovskem. Mlada posadka je doživela na svojem krstnem reliju, na hitrostni preizkušnji Predmeja, spektakularni izlet s ceste, ki se je na srečo končal brez resnih posledic. Vse to ju ni ustavilo in že v letošnji, svoji drugi sezoni, se dvojica lahko pohvali z naslovom državnih prvakov v Yugo pokalu. Talent tako nikakor ni sporen je pa zato pred nadaljevanjem kariere še precej negotovosti, saj je reli šport, ki zahteva visoke finančne vložke. Želja pa boljšem in močnejšem avtomobilu je vsekakor prisotna, kako se bo izšlo, pa bo v marsičem odvisno tudi od sponzorjev in donatorjev.

Ekipa in Posadka Koren - Medvešček ob zadovoljstvu po osvojitvi naslova državnih prvakov v Yugo pokalu za sezono 2018

Podobno zgodbo piše tudi precej bolj izkušeni Martin Štucin, ki se je letos okitil z naslovom državnega prvaka v Diviziji 1. Izjemen uspeh, ki je plod trdega dela in odrekanja celotne ekipe. Z naslovom prvaka pa se od dirkanja poslavlja njegova zdaj že legendarna Škoda Felcia Kit Car. Tudi pri Štucinu seveda obstaja želja in načrt sodelovanja v reliju v sezoni 2019, a podobno, kot pri posadki Koren – Medvešek, glavno vlogo igrajo finance. Štucin vseeno obstaja optimist in upa, da ga bomo na štartnih rampah videvali tudi v letu 2019.

Foto: Lea Štravs

Obenem pa je v pogovoru Štucin razkril tudi zanimivost o prihodnosti relija Vipavska dolina. Dogodek, ki velja za pravi spektakel in ki v Vipavsko dolino pritegne več tisoč glavo množico, že doslej velja za enega najbolje organiziranih relijev v Sloveniji. Kot kaže pa se nam na zadnji aprilski vikend leta 2019 obeta še večji spektakel. Če bo šlo vse po načrtih bo Rally Vipavska dolina veljal tudi za avstrijsko prvenstvo, ker pomeni vsaj 30 do 40 več avtomobilov na štartu. Izmed teh je precej vozil kategorije R5, torej prave reli specialke, ki bodo zagotovo magnet za publiko in obenem odlična priložnost za razvoj turizma in tudi domačega gospodarstva, če bo znalo v dogodku prepoznati priložnost za trženje. Približno tako kot v sredini 90-ih let, ko so Avstrijci že vozili po naših cestah. Marsikdo se še kako živo spominja legendarnega Franza Witmanna in drugih naših severnih sosedov v odličnih avtomobilih.

Ljubitelji relija na ajdovskem pa ste vabljeni tudi na zaključek sezone 2018 in druženje ob dirkalnikih. 22. decembra vabljeni na parkirišče Avto Krke, pred Sena barom. Druženje z dirkači in dirkalniki bo potekalo od 14. ure dalje. Ne bo manjkala niti jedača in pijača ter obujanje  foto-video spominov izjemno uspešne sezone 2018 za AK Ajdovščina motoršport. Dobrodošli vsi reli navdušenci ter tisti, ki ste kakorkoli pripomogli ekipam in klubu za izpeljavo dirke v Vipavski dolini in reli sezone 2018.

Lokalne Ajdovščina

#šport, #rally

Kolofon