Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Iskanje rešitev za večjo varnost pešcev v Ajdovščini

Občina Ajdovščina pospešeno išče rešitve, kako povečati varnost pešcev v prometu. Kritičen je predvsem prehod za pešče pri mostu čez Hubelj, kjer so se letošnje leto zgodile že tri prometne nesreče. Prehod bodo dodatno osvetlili in ga premaknili malce bolj proti mostu. Varnost naj bi se izboljšala z izgradnjo kolesarskih stez.

Glede na prometno varnost, število prometnih nesreč in obremenjenost cest s prometom ima mesto Ajdovščina kar nekaj nevarnih prehodov za pešce, ki so obenem tudi slabo osvetljeni ali pa sploh ne. Predvsem v mraku in v dneh, ko dežuje in je megleno, se situacija zelo poslabša in predstavlja resno nevarnost tako za pešce kot voznike.  Po nevarnosti izstopa predvsem izstopa prehod za pešce v bližini hubeljskega mosta. Tam so se letos zgodile tri prometne nesreče. Januarja je voznik osebnega vozila zaradi prepoznega zaviranja na prehodu zbil 9-letnega dečka in ga pri tem lažje poškodoval, konec avgusta je 82-letni voznik avtomobila v neposredni bližini prehoda zadel 84-letnega pešca, ki je nenadoma stopil na vozišče, in ga pri tem huje poškodoval, sredi novembra pa je nesrečo zakrivil pijan 34-letni voznik, ki se je zaletel v pred sabo ustavljeno vozilo ob prehodu in ga pri tem tako odbil, da je zadelo 31-letnega pešca ter ga lažje poškodovalo.

Na ajdovski Občini se problema zavedajo in intenzivno iščejo rešitve, kako povečati varnost pešcev v prometu. Jošt Černigoj, občinski svetovalec za promet, je takole, za Radio Robin, komentiral stanje: »V sklopu izgradnje kolesarskih stez vzdolž Goriške ceste v letu 2019, se bo omenjeni prehod pri hubeljskem mostu premaknil nekoliko bližje samemu mostu in se tudi dodatno osvetlil. S tem se bo varnost omenjenega prehoda povečala. Goriško cesto sicer v 12 urah, v povprečju, prevozi preko 7000 avtomobilov, kar pomeni, da je omenjena cesta bolj obremenjena, kot npr. obvoznica na južni strani mesta.«

Ajdovščina

Delno krivdo za nevarnost prehoda za pešce pri hubeljskem mostu ima torej tudi gostota prometa, prav zaradi tega morajo biti tako vozniki kot tudi pešci zelo previdni, ko se odločijo za skok čez cesto. Tudi ostali prehodi za pešce so nevarni in predstavljajo nevarnost za udeležence v prometu, zato je Občina v zadnjem času dodatno osvetlila  še pet nevarnih prehodov v mestu. Kot je že dejal Černigoj, na Občini verjamejo, da se bo varnost izboljšala tudi  s pomočjo kolesarskih stez, ki jih bodo po mestu gradili prihodnje leto. Do takrat pa previdno in predvsem pozorno za volanom.

 

* Vir: Radio Robin

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #promet

Kolofon