Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Slovesno ob ponatisu knjige Nace ima dolge tace

Poročali smo že, da se je pred kratkim, ajdovska Lavričeva knjižnica, odločila za ponatis knjige Nace ima dolge tace, avtorja Franca Černigoja. Gre za zapis ljudskih pesmic, ugank, izštevank, nagajivk, ki so bile zbrane od začetka 90-ih let na območju Gore ter v gornji Vipavski dolini. Ponatis knjige so uradno predstavili včeraj, ko je bil ajdovski hram kulture pretesen za vse obiskovalce.

Po dobrih 20. letih od prve izdaje je knjiga Nace ima dolge tace pošla, preostali izvodi v splošnih in šolskih knjižnicah pa so v slabem stanju. Ponavljale so se pobude, da bi knjigo izdali v ponatisu, saj so jo brali otroci po vsej Sloveniji. Zdaj se je za novo izdajo odločila Lavričeva knjižnica. Vzpodbuda, da ponatis izide v letu 2018, je tudi, da je Franc Černigoj, ki je sicer upokojen, toda še vedno aktiven kot urednik, pesnik in pisatelj, ravno napolnil 70 let.

Nace ima dolge tace

Povsem novi sta dve poglavji, nekatera iz prejšnje izdaje so bogato dopolnjena, nekatera združena (prstne igrice in igrice z roko) ali premetana (izštevanke), nekaj enot pa je tudi izpuščenih. Franc Černigoj je po vsebinski plati znova opravil zares natančno in temeljito delo. Kdor bo knjigo vzel v roke, bo najprej opazil tudi ilustracije Silve Karim. Ilustrirala je že prvega »Naceta …«, za novo izdajo pa je vse ilustracije narisala na novo … Ilustracij in vinjet je veliko več, knjiga je tiskana v barvah, je svetla, dobesedno žari in vabi po listanju. In branju seveda.Ponatis Naceta po mnenju dr. Janeza Bogataja in Dušice Kunaver v spremnih tekstih sega na nacionalno raven, saj zapolnjuje prostor, ki je v zadnjih letih tematiki te vrste bolj skopo odmerjen.

Nace ima dolge tace

Včera pa je bila Lavričeva knjižnica (spet) pretesna za vse obiskovalce, ki so prišli na predstavitev prenovljene izdaje knjige Franca Černigoja Nace ima dolge tace. Kot pred 22 leti so predstavitev s svojim pristnim in srčnim nastopom popestrili učenci OŠ Otlica pod vodstvom Ivice Vidmar. S svojim obiskom je obiskovalce razveselila gospa Dušica Kunaver, tudi sama vneta zbiralka ljudskega blaga, ki je prispevala spremno besedo k knjigi. Podžupan Občine Ajdovščina, Mitja Tripković, je ob tej priložnosti Francu Černigoju izročil spominsko priznanje za njegov bogat prispevek v zakladnico ljudskega izročila. Sproščen in zabaven večer je povezovala Sanda Hain. Knjigo je s podporo Občine Ajdovščina izdala Lavričeva knjižnica.

Nace ima dolge tace

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #literartura

Kolofon