Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavske starejše pionirke med osmimi najboljšimi ekipami na Balkanu

Košarkarski klub Vipava je na podlagi odličnih rezultatov iz prejšnjih tekmovalnih sezon dobil povabilo za nastopanje v Ženski Jadranski ligi (WABA - Women Adriatic Basketball Association) v kategoriji starejših pionirk U15 v sezoni 2018/2019. Glavni cilj nastopanja v ligi je pridobivanje izkušenj ter igranje močnih tekem, s katerimi bodo vipavska dekleta še dodatno napredovala.

Poleg štirih slovenskih ekip (Vipava, Ilirija, Ježica, Celje) sodelujejo še Budučnost/Lovčen, Primorje Herceg Novi (Črna Gora), Crvena Zvezda (Srbija), Jedinstvo Tuzla (BIH), Medveščak, Trešnjevka, Brod na Savi, Ragusa, Folka Borovje, Vodice (Hrv), madžarski PVSK in Kanizsa Student. Igralke so pred velikim izzivom, saj prvič sodelujejo v nekem mednarodnem tekmovanju. Za ta namen so se v klubu okrepili s tremi igralkami iz KK Pivka, pomaga pa jim tudi njihov trener.

Tekmovanje poteka po turnirskem sistemu. Na vsakem turnirju odigra vsaka ekipa po dve tekmi, eno dopoldne ter drugo popoldne, med premorom pa je kosilo, katerega je dolžan zagotoviti organizator - domačin. KK Vipava tekmuje v skupini »B«, udeležil pa se je turnirjev v Podgorici (Črna Gora), in v Tuzli (BIH), ter organiziral domači turnir v Vipavi. Najboljše štiri ekipe v skupini se uvrstijo na dva polfinalna turnirja, finalista polfinalnih turnirjev pa še na finalni turnir najboljših štirih ekip, ki bo v aprilu 2019.

Za ekipo iz Vipave se je tekmovanje začelo 14.oktobra v Podgorici, glavnem mestu Črne Gore. Dekleta so bila na prvem turnirju zelo zadržana in niso prikazala dobre košarkarske predstave. Posledica tega sta bila dva visoka poraza proti Budučnosti in Primorju iz Herceg Novega. Že na drugem turnirju v domači Vipavi, 11. novembra, pa je ekipa pokazala povsem drugačen obraz. Po dveh odličnih predstavah so bila dekleta boljša od hrvaških ekip Folka Borovje iz Zagreba in Vodic iz Šibenika ter napovedala boj za polfinalni turnir. Na tretjem turnirju, 10. decembra, v Tuzli, so se dekleta pomerila proti neposrednemu nasprotniku za uvrstitev med osem najboljših ekip, dubrovniški Ragusi. Tekma je bila zelo napeta, Hrvatice pa so bile skoraj ves čas v rahli prednosti. Še pet minut pred koncem je razlika znašala 11 točk v prid Ragusi. Sledil je nor in neverjeten preobrat Vipavk. Ob bučni podpori navijačev so s fanatično borbenostjo izničile prednost nasprotnic in 18 sekund pred koncem povedle za eno točko ter dosegle odločilno zmago za napredovanje. Na drugi tekmi so rutinirano premagale še domače Jedinstvo iz Tuzle in si dale duška s proslavljanjem uspešno zaključenega turnirja.

Na začetku novega koledarskega leta sledi še tekma proti ljubljanski Iliriji ter polfinalni turnir, na katerem bosta možna nasprotnika zagrebška Trešnjevka ali beograjska Crvena Zvezda. Cilj letošnjega tekmovanja je že presežen, naše igralke pa čakata še najmanj dve močni tekmi in možnost novega dokazovanja.

Ivan Ivanov

Lokalne Ajdovščina

#šport, #košarka

Kolofon