Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Pilonovi galeriji na ogled foto mojstrovine Andreja Perka

Zaključek leta v ajdovski Pilonovi galeriji pripada domačemu fotografu Andreju Perku. Najnovejšo serijo njegovih analognih črno-belih fotografij si je moč ogledati od petka, 14. decembra naprej. Razstava odkrito spregovori o občutljivi temi vojne, njenem nesmislu, vplivu na posameznika, žrtvah in osebnih človeških usodah. Vabljeni k ogledu.

V Pilonovi galeriji Ajdovščina napovedujejo odprtje razstave domačega fotografa Andreja Perka, Mi hočemo živeti…, s katero se pridružujemo obeležitvi stote obletnice konca prve svetovne vojne.

Andrej Perko, fotograf, ki živi in dela v Vipavskem Križu, je bil rojen leta 1946 v Ljubljani. Gimnazijo je zaključil v Novem mestu, diplomiral na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani ter pozneje študiral na ljubljanski Pedagoški akademiji – likovna smer. Ukvarja se predvsem s črno–belo, običajno analogno fotografijo in starimi foto–grafičnimi tehnikami. Skozi leta angažiranega posvečanja mediju se s svojim fotografskim delom pogosto predstavlja na osebnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Njegova dela so prisotna v več zbirkah, izdal pa je tudi nekaj fotografskih knjig v samozaložbi (Poti, 2013; Mi hočemo živeti…, 2016; Šmarje 2011–2016, 2017; Terra mirabilis, 2018). Je član Društva likovnih umetnikov Severne Primorske (DLUSP) in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).

Andrej Perko // Fotografija: Fundacija Poti miru

Naslov razstavi Mi hočemo živeti… je povzet po enem od zapisov iz vojnega dnevnika, ki ga je kot vojak med prvo svetovno vojno zabeležil literarni zgodovinar dr. France Koblar. Presunljivi Koblarjevi zapisi, ki sta jih skupaj z ženo Andrejo, Koblarjevo vnukinjo, transkribirala ter izbrane objavila v knjigi, so bili tudi izhodišče tokratnemu projektu Andreja Perka. Kot fotograf zgodb je s fotoaparatom sledil prizoriščem vzhodne in Soške fronte ter v fotografiji interpretiral svoja občutja ob izpovedih mladeniča. Skozi vsebinsko in likovno dognana poglavja serije je fotograf tako pred nas razgrnil eno samo zgodbo, ki jo brezobzirno diktira vojna: o razosebitvi posameznika ter o končnem razčlovečenju v smrti.

Odprtje razstave bo v petek, 14. decembra 2018, ob 19. uri, na ogled pa bo do 20. januarja 2019.

V četrtek, 20. decembra 2018, bo ob 17. uri po svoji razstavi vodil Andrej Perko.

  

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #razstava, #fotografija

Kolofon