Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ob 20. obletnici društva POC, razstva v poklon prenovi ajdovskega mestnega jedra

Ajdovska Lična Hiša je z odprtjem razstave, z naslovom HOMMAGE, počastila dvajseto obletnico delovanja Kulturno umetniškega društva POC. Obenem pa se društvo POC z razstavo poklanja zaključku prenove mestnega jedra Ajdovščine. Vabljeni k ogledu.

Kreativna pot društva POC se je pričela leta 1998 v Mančah pri Vipavi. Dolga leta so se članice srečevale v privatnih prostorih, dokler niso dobile stalnega mesta na krajevni skupnosti v Ajdovščini. Danes pa se najmanj enkrat tedensko družijo in ustvarjajo v stari vojašnici Srečka Kosovela, v lepem "keramičnem laboratoriju".

S trdim delom, vztrajnostjo in nenehnim izobraževanjem so dosegle zelo veliko. Osvojile so skoraj vse tehnike izdelovanja keramike in izpod njihovih rok je nastalo marsikaj dragocenega. Kot je ob odprtju razstave Hommage poudarila predsednica društva Erika Mihelj, jih naprej žene prav želja po izobraževanju, saj se v izdelovanju keramike stalno srečujejo z novimi pristopi v oblikovanju.

Pred štirimi leti so začele s posebnim projektom v spomin starim Rimljanom. Zamisel, da njihove izdelke na temo Castra potopijo na morsko dno in jih tam prepustijo naravi. V Kostreni na Hrvaškem so potapljači željo tudi izpolnili in pomagali dodati stvaritvam povsem novo dimenzijo. Fotografi so potopljene izdelke pod vodo fotografirali in tako je nastala slikovna razstava v Hiši mladih. Po dveh letih so potapljači izdelke ponovno dvignili iz vode. Sledila je razstava ob mrzli reki – Hublju.

Castra na morskem dnu

Razstava Hommage, poklon Rimljanom, je zaključek društvenega uspešnega večletnega projekta. Pod mentorstvom Zvoneta Bizjaka, znanega keramika z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju, so dekleta in ženske imele priložnost spoznati in preizkusiti različne starodavne keramične tehnike, uporabljene že pri starih Rimljanih. S to razstavo se želijo ob zaključku prenove mestnega jedra tudi pokloniti mestu Ajdovščina.

Razstavljajo: Erika Mihelj, Liljana Ipavec, Metka Češnovar, Miroslava Hrovatin, Mojca Gulič, Nadja Lešnik, Nataša Žižmond, Kaja Černigoj, Tatjana Pregelj in Irena Trošt. Odprtje razstave v Lični hiši so popestrili člani društva Teodozij iz Vrhpolja. Vabljeni, da si razstavo tudi ogledate.

Kulturno umetniško izobraževalno društvo POC Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #kultura, #razstava

Kolofon