Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavski Križ znova v znamenju božičnih jaslic

Vipavski Križ v mesecu decembru vedno poskrbi za čarobnost praznikov, ki so pred vrati. Tudi letos ne bo nič drugače. Znova boste lahko občudovali številne jaslice na prostem, ki bodo posajene po celotni vasici. 23. decembra pa vas krajani vabijo na ogled Božične zgodbe z živimi jaslicami.

Krajevna skupnost Vipavski Križ, Turistično društvo Vipavski Križ, Župnija Vipavski Križ ter dobra volja in trud številnih sodelujočih, bodo prispevali k temu, da se bo v biser Vipavske doline, ponovno naselila čarobnost meseca decembra. V bogati dediščini krščanstva Vipavske doline, prepoznavni po številnih cerkvah in pomembnih samostanih, ima krščansko izročilo prav poseben pomen. Iz roda v rod so se v preteklih stoletjih ohranjali številni običaji in obredja. Postavljanje jaslic ob praznovanju božiča je morda najlepše krščansko izročilo, ki je zdavnaj preseglo izvorne duhovne dimenzije in še vedno navdihuje umetnike, ljubiteljske ustvarjalce, rokodelce ter organizatorje tradicionalnih božičnih dogodkov.

Jaslice v Vipavskem Križu

V Vipavskem Križu bo v tamkajšnji galeriji in Grajski kleti razstavljenih okrog 110 jaslic, izdelanih iz najrazličnejših materialov in v različnih tehnikah. V Grajski kleti je na ogled posebno dragocen komplet, ki se razteza kar 6 metrov v dolžino.

Po otvoritvenem večeru, ki bo v nedeljo, 16. decembra, ob 17.30, bo ogled mogoč vsak dan do nedelje, 6. januarja 2019, med 14.00 in 20.00. Med 23. decembrom in 7. januarjem, pa vabljeni tudi na ogled jaslic na prostem, ki jih pred svojimi domovi, ali pa v oknih, ki gledajo na ulico, postavijo domačini. Sprehod po ulicah tega majhnega srednjeveškega mesteca je v tem času izjemno doživetje. Zavod za turizem Vipavski Križ pa prireja tudi organizirane oglede božičnega Vipavskega Križa in jaslic. Več o ponudbi najdete na www.vipavskikriz.si.

Jaslice v Vipavskem Križu

Še posebej pa lepo vabljeni v Vipavski Kiž, v nedeljo, 23. decembra, ob 17.30, takrat bo na sporedu Božična zgodba z živimi jaslicami. Letos sicer v manjšem obsegu kot v nekaj preteklih izvedbah. Žive jaslice bodo v Vipavskem Križu postavljene na glavnem trgu, spremljalo jih bo petje, popestrili pa svetlobni učinki. Vabljeni.

Žive jaslice v Vipavskem Križu

 

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #novice

Kolofon