Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ljubo doma, kdor ... je pri nas doma

Vipavska dolina predstavlja ključni del naše samopodobe. Je naš dom, tu so naše korenine in naša prava zavest o sebi. O tem govori Lavričev trg, ki ni samo ogledalo našega mesta. O tem govori Burja bus, ki še naprej širi naš glas čez naše meje. O tem govorijo embalaže Vipavska dolina, ki spodbujajo prodajo in pripadnost našemu prostoru. O tem nam nenazadnje govori častitljiv naslov, ki ga je prejela Slovenija kot Evropska gastronomska regija 2021. Preberite si, o čem vsem govorijo tokratne ROD-ove novice.

EVROPSKA GASTRONOMSKA REGIJA 2021 DODELJENA SLOVENIJI

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT je oktobra letos Sloveniji dodelil naziv Evropska gastronomska regija 2021. Prav na to temo je v začetku decembra potekalo srečanje Primorskih LAS glede izvedbe animacijskih aktivnosti v okviru tega prestižnega naziva.

LAS Vipavska dolina želi v projekt vključiti nekatere že obstoječe aktivnosti, kot so Okusi Vipavske, Vinski hrami - med Martinom in Božičem - in Burja bus, kakor tudi nove. Z ostalimi člani primorskih LAS-ov se je doreklo, kako skupno pristopiti k promociji in izvesti vse aktivnosti v prid promocijskega potenciala, ki ga prinaša ime Evropska gastronomska regija.

Pridobitev naziva Evropska gastronomska regija je izjemnega pomena za promocijo nacionalne kulinarike in gastronomije. S svojimi učinki prispeva k trajnostnemu razvoju, spodbuja trajnostni gastronomski turizem in lokalno samooskrbo, povezuje podeželska in urbana območja, poudarja pomen prehrane za zdravje ter zagotavlja podporo malim in srednjim podjetjem.

Dosedanje nosilke naziva Evropska gastronomska regija so: Katalonija/Španija in Minho/Portugalska (2016), Aarhus/Danska, vzhodna Lombardija/Francija in Gauja -Riga/Latvija (2017), Galway/zahodna Irska in severni Brabant/Nizozemska (2018),  Sibiu/Romunija in južni Egej/Grčija (2019) ter Kuopio/Finska (2020).

Evropska gastronomska regija<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina<br />

EMBALAŽE VIPAVSKA DOLINA. SOČNA. VSE LETO.

Občina Ajdovščina in Razvojna agencija ROD sta ob koncu leta sešli z uporabniki embalaže Vipavska dolina. Skupaj so pregledali preteklo delo, naredili pozitivno evalvacijo izbrane embalaže ter poiskali dodatne tehnične izboljšave, ki jih bodo upoštevali pri izdelavi embalaž za leto 2019.

Embalaže Vipavska dolina so letos že 10. leto zapored uporabljali domači sadjarji, vinogradniki in pridelovalci zelenjave. Uporabniki opažajo, da pripomorejo embalaže k večji prodaji, boljši prepoznavnosti in da so pomemben faktor pri potrjevanju porekla prodajanih izdelkov. Prav zato tudi vsi podpirajo zahtevnejše pogoje za pridobitev pravice uporabe teh embalaž.

Začetek pomladi se pričakuje nov poziv za pridobitev pravice do uporabe »oranžne embalaže«. Vse zainteresirane vabimo, da spremljajo spletno stran Razvojne agencije ROD Ajdovščina, ki bo znova poskrbela za koordinacijo in distribucijo vipavskih »gajbic«.

Embalaža Vipavska dolina<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina

V ODKRIVANJU VIPAVSKEGA KRIŽA

Minulo soboto se je v Vipavskem križu odvilo srečanje članic Severnoprimorske mrežne regionalne razvojne agencije in njihovih poslovnih partnerjev. Tokratni organizator srečanja je bila Razvojna agencija ROD Ajdovščina, ki se je odločila, da bo oblikovala program letošnjega srečanja na lepotah in čarobnosti enega najlepših kulturnih spomenikov v Sloveniji. Srečanje je zajemalo ogled Vipavskega križa, samostana in njegove knjižnice.

Spomnimo, da je najdragocenejše delo, ki ga hranijo v knjižnici samostana, rokopisni kodeks - molitvenik iz 15. stoletja, pisan v gotski minuskuli in okrašen z bogatimi iluminacijami in inicialkami. Prav tako je bilo za udeležence zanimivo odkrivanje cerkve, kjer se nahaja znamenita baročna slika Slava Svete Trojice (1668), kapucinskega brata Oswalda. Gre za eno največjih in najlepših baročnih slik na platnu na Slovenskem. Srečanje se je po kulturnem ogledu zaključilo s »pravimi okusi Vipavske doline«.

Za Vipavski Križ se zdi, da ga je treba znova in znova odkriti. Čeprav majhen ponuja na vsakem koraku pomemben del naše zgodovine in kulture.

Naslov: Samostanska knjižnica<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina<br />
<br />
<br />

PAMETNE DELAVNICE ZA PAMETNE OTROKE

Vodilni globalni inovator visokotehnoloških rešitev za pametne hiše Goap iz Solkana je po odprtju učilnice za mlade v začetku oktobra nadgradil svoj projekt. Svoja znanja so sedaj pričeli širiti tudi preko delavnic po osnovnih šolah širom Primorske, h katerim jih je povabil Spot svetovanje Goriške (katerega partner je RA ROD Ajdovščina).

Minuli teden so obiskali učence Osnovne šole Vipava, Dobravlje in Cola. Namen delavnic je bil omogočiti mladim vpogled v praktični del znanosti, razvoja elektronike, programiranja, marketinga in prodaje na svetovnem trgu. Udeležencem delavnic so predstavili, kako s pametnim telefonom ali tablico upravljati svoje bivanjsko okolje. Mladi nadobudneži so tako videli, kako se preko pametne naprave odpre in zapre okna, prižge gretje ali luč. Znanja in prakse, ki bodo čez deset let del našega vsakdana.

Po novem letu bodo Goapovci nadaljevali s svojimi delavnicami še na Osnovni šoli Branik in Deskle.

Delavnice po šolah<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina

Z BURJA BUSOM PO ITALIJI

Burja bus je v decembru pričel s svojo promocijsko turnejo po Italiji. V začetku tega tedna se je avtobus, ki nosi ime po naši znameniti burji, predstavil v Padovi, medtem ko se v teh dneh mudi v Bologni.

Občina Ajdovščina se je skupaj z Razvojno agencijo ROD Ajdovščina septembra letos odločila za promocijo Vipavske doline z road showom; z edinstvenim avtobusom, ki so ga poimenovali po prepoznavnem znaku naše doline. Gre za avtobus s posebno notranjo in zunanjo opremo, s katerim promovirajo Vipavsko dolino kot turistično destinacijo, kakor tudi kraj in priložnost za uspešne naložbe.

Burja bus bo nadaljeval svojo promocijsko pot dalje po Italiji, naslednji teden v samem centru Milana.

Burja bus v Padovi<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina

LAVRIČEV TRG NA DUNAJU

17. decembra se bodo Občina Ajdovščina, LAS Vipavska dolina in Razvojna agencija ROD Ajdovščina udeležili ogleda dobrih praks na Dunaju za iskanje zamisli o ureditvi ajdovskega Lavričevega trga. V avstrijski prestolnici si bodo ogledali staro mestno jedro z vsemi trgi in odkrivali možnosti, ki nam jih ponuja naše mestno jedro pri njegovi prihodnji podobi.

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Razvojne agencije ROD.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #ROD

Kolofon