Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Ajdovščini bo v soboto nastopil baritonist Jure Počkaj

V soboto, 22. decembra ob 19h, bomo v dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini lahko slišali mladega in izkušenega primorskega baritonista Jureta Počkaja. Predstavil se nam bo z barvitim repertoarjem najlepših opernih arij in izbranih pesmi. Na klavirju ga bo spremljala izvrstna Mojca Lavrenčič, kot gosta pa se nam bosta pridružila odlična mlada operna pevca iz Vipavske doline, Aljaž Žgavc in Gaja Sorč.

Jure Počkaj se nam bo predstavil s ciklom Ravelovih pesmi Don Quichotte a Dulcinee s katerim je v ZDA debitiral kot najboljši solist kalifornijske univerze UCLA z orkestrom All-Star Philharmonic. Koncert bo nadaljeval s svojo in po mnenju mnogih najlepšo Wagnerjevo baritonsko arijo O du mein holder Abendstern. Leta 2015 je kot prvi slovenec nastopil na mednarodnem koncertu štipendistov sklada Richarda Wagnerja, v koncertni dvorani bayreuthske mestne hiše.

Večina koncerta bo namenjenega arijam in duetom železnega repertoarja italijanske opere od Donizettija do Verdija,  kjer bomo sklop arij in duetov posvetili najpopularnejši operi La Traviata. Slišali pa bomo tudi kakšno francosko arijo, napolitansko pesem in odsek iz Mozartovega Don Giovannia. Celoten koncert bo v znamenju pevskih kreacij, ki jih je skozi svojo, lahko rečemo že bogato kariero, Jure Počkaj odpel na opernih odrih širom sveta.

Še nekaj besed o Juretu in njegovi operni poti …

Jure Počkaj je bariton mlajše generacije. Njegov glas so odkrili drugi, ko je bil sam še otrok. V domači cerkvi na Velikem Ubeljskem so mu zaupali številne solo vložke in marsikatero pesem. Kot solist je pred večjim občinstvom začel nastopati pri 13 letih kot vokalist rock skupine Forgotten Eden. Skupina je 15 let uspešno delovala v Sloveniji in z veliko podporo oboževalcev dosegla tudi Dunaj. Kot zanimivost lahko povemo, da so letos fantje z nastopom na Krompirjevi noči obeležili 20 let od prvega koncerta.

Tudi svojo strast do opere je Jure odkril že zelo zgodaj. Pot ga je iz srednje šole vodila na Akademijo za glasbo, kjer je študiral solo petje in kasneje kompozicijo. Magistrski študij je nadaljeval v ZDA, kjer je debitiral kot najboljši solist kalifornijske univerze UCLA z orkestrom All-Star Philharmonic. Študij je uspešno zaključil pod vodstvom maestra baritonista Vladimirja Černova.

V zadnjih letih Jure uspešno sodeluje v domačih in tujih opernih produkcijah. V sezoni 2017/2018 je zablestel v vlogi Don Carla di Vargasa v Verdijevi operi Moč usode. Časnik Le Salon Musical je za njegovo uprizoritev te vloge napisal izjemno kritiko s sklepno mislijo “Mlad umetnik, ki ga moramo spremljati v prihodnosti.” Prav z velikimi baritonskimi vlogami Verdijevih oper se njegov glas in kariera odpirata v evropski prostor, kjer v sezoni 2018/2019 nastopa v sosednji Italiji, Hrvaški in Nemčiji.

Glavne baritonske vloge je Jure portretiral v kooperaciji z raznimi svetovnimi opernimi teatri. Med njimi naj izpostavimo Teatro Filarmonico di Verona, Kaye Playhouse New York, Opéra-Théatre Metz Métropole, Freud Playhouse Los Angeles, Opera Hong Kong in HNK Zagreb.

Prav prejšnji mesec pa se je vrnil iz Splita, kjer je zelo uspešno uprizoril vlogo grofa Lune iz Verdijeve opere Trubadur. Medij La voce del popolo je zapisal ”Cenjen pevec zaradi izjemnega baritonskega glasu in  odlične odrske interpretacije.”

Jure pot nadaljuje od tukaj naprej, naslednja postojanka je prav praznični koncert, ki se ga še kako veselimo. Vabljeni v soboto, da se nam pridružite.

 

* Vstopnice v predprodaji; Faladur, agencija Tarol in sobotni božični sejem na placu: 12€-

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #glasba

Kolofon