Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Osnovna šola Šturje s kupom odličnih dosežkov

Da so ajdovske osnovne šole prava valilnica najrazličnejših talentov, dokazujejo tudi nedavni uspehi učenk in učencev Osnovne šole Šturje. Pred kratkim so prejeli Zlato priznanje na državnem tekmovanju iz kemijskih poskusov, priznanje iz poznavanja sladkorne bolezni, na šturski šoli pa imajo tudi odličnega strokovnjaka za sestavljanje rubikove kocke.

V torek, 27. novembra, je na Gimnaziji Moste v Ljubljani potekalo državno tekmovanje iz kemijskih poskusov za osnovne šole, ki se je letos imenovalo Z ionskimi reakcijami v mavrični svet kemije. Strokovna komisija je v predtekmovanju izbrala 20 najboljših poskusov, med katerimi je bil tudi poskus OŠ Šturje Ajdovščina. Kaja Černigoj Hrovatin in Domen Petrovič, oba učenca 9. razreda, sta za odlično praktično izvedbo, razlago in zagovor inovativnega in vsebinsko zaokroženega poskusa Skrivnosti podzemlja prejela zlato priznanje. Zahvala in čestitke gredo tudi Filipu Rupniku, učencu 8. razreda naše šole, ki je v fazi predizbora za državno tekmovanje posnel poskus naših tekmovalcev in ga tudi uredil. Filip je moral pri urejanju videoposnetka  slediti strogim časovnim omejitvam, kar mu je odlično uspelo.

V soboto, 17. novembra, je v Postojni potekalo državno tekmovanje iz poznavanja sladkorne bolezni. Lara Kete je prejela srebrno priznanje, Špela Brecelj in Jana Likar Ivanov pa zlati priznanji.

V soboto in nedeljo, 10. in 11. novembra pa je potekalo prvenstvo v hitrostnem reševanju rubikove kocke na Ballassijevem inštitutu v Ljubljani. Na tekmovanju so sodelovali udeleženci vseh starostnih skupin iz Slovenije. Tekmovanje poteka v več kategorijah, glede na tip kocke. Vsi poznamo klasično 3×3 kocko, vendar obstaja več različnih kock. Najmanjša je kocka 2×2, tekmujejo pa tudi s kockami 7×7. V posebnih  kategorijah sestavljajo kocke z zavezanimi očmi, lahko tudi enoročno in celo z nogami.

Na tekmovanju je sodeloval Lan Fabjan in dosegel naslednje rezultate: V klasični 3×3 kocki je z najboljšim časom 10.62 sekunde zasedel 2. mesto, s kocko 4×4 je z osebnim rekordom 39.66 sekunde zasedel skupno 2. mesto in prejel priznanje, s kocko 5×5  pa je z najboljšim časom 1minuta 20.33 sekunde zasedel 4. mesto. Tekmoval je tudi v kategoriji 3×3 na slepo in dosegel čas 4 minute in 48 sekund.

Lan se je v vseh kategorijah v katerih je tekmoval uvrstil v sam vrh. Kako zelo je napredoval v zadnjem letu pokaže analiza časov, ki jih je dosegel. Krepko je popravil svoje osebne rekorde.

Čestitke vsem.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #mladi, #šolstvo

Kolofon