Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Ajdovščini nove arheološke najdbe

V Ajdovščini so na Križajevem dvorišču ob Pilonovi galeriji arheologi odkrili ostanke rimskodobnih objektov, ki se navezujejo na arhitekturo v tamkajšnji Prešernovi ulici. Tokrat so našli ostanke treh peči ter drobce žlindre in keramike, poročajo Primorske novice.

"Glede na situacijo, ki smo jo odkrili v Prešernovi ulici, smo zanimive najdbe pričakovali tudi na tem dvorišču. Naša pričakovanja so se uresničila. Objekti, ki smo jih odkrili na cesti, se podaljšujejo proti vzhodu, do samega vzhodnega obzidja Kastre. Časovno lahko te objekte umestimo v 3. in 4. stoletje, imamo pa tudi nekaj indicev, ki kažejo na uporabo tega prostora že prej, v 1. in 2. stoletju," je pojasnil vodja arheoloških raziskav Luka Rozman.

Aktualne najdbe so pomembne, ker potrjujejo dosedanje predpostavke o urbani podobi rimskodobne naselbine. "Zdaj lahko bolje pojasnimo arhitekturo, ki smo jo odkrili že v Prešernovi ulici in ugotovimo samo namembnost, obliko in velikost teh prostorov," je še povedal Rozman.

Ostanki temeljev in zidov na Križajevem dvorišču so relativno dobro ohranjeni. Pri tokratnih izkopavanjih so znova našli veliko novcev, vojaških in obrtnih predmetov, še posebej pa so se razveselili ostankov treh peči in drobcev žlindre.

"Razmisliti moramo, čemu so služile in ali je tu šlo za neko obrtno delavnico. Sama naselbina je bila vojaškega značaja, zagotovo pa so bile v njej tudi različne servisne dejavnosti. Veseli nas, da lahko z novimi dokazi dopolnimo podatke o Kastri, ki bodo pripomogli k boljšemu poznavanju tega obdobja. Najdbe bodo zanimive tudi kasneje, ko bodo na ogled ostalim," je za Primorske novice še povedal Rozman.

Na kakšen način bodo najdbe razstavljene, bosta odločila konservatorska stroka in občina kot investitorka. Drobne najdbe, ki so jih v zadnjem letu našli v Kastri, so trenutno v obdelavi v muzejih, kmalu pa bodo predstavljene tudi na razstavi.

Arheologi bodo v začetku prihodnjega leta raziskali še štiri lokacije ob Lavričevem trgu.

 

* Vir: STA

* Foto: Alenka Tratnik (Pimorske novice)

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon