Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Težave s kadri v ajdovskem zdravstvenem domu

Že vrsto let je znano dejstvo, da tako kot marsikje po Sloveniji, tudi v ajdovskem zdravstven domu primanjkuje kadra. Nujno bi potrebovali več zdravnikov, zlasti pediatrov, ginekologa in specialistov družinske medicine. Težave rešujejo z nadurnim delom zaposlenih, vključevanjem upokojenih kolegov in z zunanjimi izvajalci, poročajo Primorske novice.

Tudi ajdovski zdravstveni dom še zdaleč ni imun na težave, s katerimi se soočajo v številnih podobnih ustanovah po Sloveniji. Pomanjkanje kadra je problem, s katerim se bo morala v prihodnje resneje spopasti tudi država. V Ajdovščini je trenutno največja težava v ambulantah družinske medicine.  V njih trenutno dela 14 zdravnikov, med njimi so tri mlade zdravnice, ki so letos zaključile specializacijo, a sta dve odsotni zaradi bolniškega oziroma porodniškega dopusta. Po besedah direktorice Bože Ferfolja so v novembru ostali še brez mladega zdravnika, saj ni želel sprejeti dela v ambulanti zdravstvene postaje v Vipavi. Tudi prihodnost ni rožnata, saj bodo v nekaj mesecih ostali še brez dveh zdravnikov, ki se bosta upokojila. Problem bo zlasti v Vipavi. Ambulanto bodo ohranili, a trenutno ne morejo zagotoviti stalnega zdravnika, zato jim bodo na pomoč priskočili ajdovski kolegi.

Odziv na razpisana delovna mesta za družinske zdravnike je, kot v podobnih zavodih, slab. V ajdovskem zavodu se družinski zdravniki po pravilniku ob rednem delu vključujejo v nujno medicinsko pomoč in dežurno službo ter opravljajo mrliško pregledno službo. Po besedah strokovne vodje Martine Terbižan Rupnik je to zelo stresno in obremenjujoče. V prvi vrsti za zdravnika, pa tudi za paciente, ki morajo ob intervenciji na terenu čakati nanj. Sindikat Praktik.um si sicer prizadeva, da bi NMP ločili od ambulant družinske medicine, kar bi bilo optimalno, a za to bi v Ajdovščini dodatno potrebovali vsaj tri zdravnike, “Ker jih še za ambulante nimamo, smo se odločili, da je za občanke in občane ajdovske in vipavske občine pomembno, da je zdravnik dosegljiv tudi na terenu.”, je za Primorske novice komentirala Martina Terbižan Rupnik.

Nikakor ni dopustno, da bi v primeru nenadnega srčnega zastoja ali prometne nesreče na pomoč čakali zdravnika iz Nove Gorice. “Srečo imam, da podobno razmišljajo moji kolegi, ki čutijo izredno pripadnost občanom in se razdajajo, za to pa so premalo nagrajeni. Razumem, da se nekateri mladi kolegi raje odločajo za delo drugje, kjer je lažje in manj stresno,” je še dejala strokovna vodja in pojasnila, da sta v zadnjih petih letih iz zavoda odšla dva zdravnika.

V ajdovskem zavodu se sicer zelo trudijo, da bi pridobili nove zdravnike. Tri zdravnice so trenutno aktivno vključene kot mentorice v izobraževanje specializantov družinske medicine in želijo si, da bi ti specializanti tudi v prihodnje ostali na ajdovskem. Motivacija je lahko tudi višja plača ali stanovanje. Zdravniki, ki se vključujejo v NMP, sicer dobijo dodatek za posebne pogoje dela, drugih dodatkov pa zavod ne more izplačati. Stanovanj trenutno ni na razpolago, toda pri reševanju tovrstnih potreb sodelujejo z občinama ustanoviteljicama.

 

* Vir: Primorske novice

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon