Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V znamenju flavte ...

Pihalni orkester Vrhpolje je v prazničnem decembru ponovno izvedel tradicionalni božično-novoletni koncert, ki v dvorano Škofijske gimnazije Vipava privablja vedno večje množice poslušalcev. Letošnja gostja Tinkara Kovač ni skoparila s pohvalami na račun mladega orkestra, ki iz leta v leto raste in se razvija pod mentorstvom dirigenta Matjaža Medena.

Pihalni orkester Vrhpolje je letošnji koncert otvoril z veličastno uverturo ameriškega skladatelja Alfreda Reeda z naslovom The Hounds of Spring. Prav s to skladbo in s skladbo Jericho Berta Appermonta se bodo predstavili tudi na 39. tekmovanju slovenskih godb, ki bo potekalo maja 2019. Orkestraši so si z zlatim priznanjem izpred dveh let prislužili napredovanje iz tretje v drugo težavnostno stopnjo, v kateri se predstavljajo orkestri iz celotne Slovenije.

Druga skladba večera je napovedala flavtistično obarvan del koncerta. Concertino za flavto in orkester skladateljice Cecile Chaminade, ki ga je izvedla solistka Lara Rojc, je bil posvečen znanemu flavtistu Paulu Taffanelu. Slednji je imel ljubezensko razmerje s skladateljico, vendar jo je kasneje zapustil zaradi druge ženske. Ker je bila Chaminade užaljena, se je odločila napisati tako težko skladbo, da je Taffanel ne bi mogel zaigrati. In nastal je Concertino!

Pihalni orkester Vrpolje

Skladba je dodobra ogrela občinstvo pred prihodom odlične pevke in flavtistke Tinkare Kovač. Slednja je ob spremljavi Pihalnega orkestra Vrhpolje zapela uspešnice Od zvezd pijan, Grem, Pogum in Zakaj. Svojemu odličnemu vokalu je dodala še angelski zvok flavte, za katerega bi lahko rekli, da je bil rdeča nit tokratnega božično-novoletnega koncerta.

Drugi del koncerta je potekal v znamenju božičnih skladb. Orkestraši so zaigrali skladbo White Christmas ter Christmas At The Movies, v kateri so lahko poslušalci prepoznali znane melodije iz filmov Sam doma in Polarni vlak. Božično-novoletnega koncerta si nikakor ne moremo predstavljati brez znamenitega Straussovega Radetzkega marša, ki ga vsako leto izvedejo tudi znameniti dunajski filharmoniki.

Polna dvorana in nasmehi na obrazih poslušalcev so bili najlepše božično darilo, ki so ga glasbeniki prejeli ob koncu leta. Vse to je hkrati odlična popotnica za prihajajoče leto, ko orkestraše čakajo pomembni projekti, za katere si želijo, da bi bili karseda uspešni.

Pihalni orkester Vrhpolje

 

 Lara Rojc

* Fotografije: Jan Skočaj

 

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #glasba

Kolofon