Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Petsto kvadratnih metrov dodatnih površin za Pilonovo galerijo v Ajdovščini

Osrednji ajdovski hram kulture, Pilonova galerija, optimistično zre v prihodnost. Glede na načrte bo galerija v prihodnjih letih pridobila dodatne površine za razstavno dejavnost in depoje, v pritličju Rustjeve hiše pa bodo uredili trgovino, kavarno, pekarno in slaščičarno.

Pilonova galerija je bila ustanovljena daljnega leta 1973, nastala pa je iz umetniške zapuščine, ki jo je sin slikarja in fotografa Vena Pilona Dominique Pilon po očetovi smrti (1970) podaril mestu Ajdovščina. Najprej so odprli spodnje prostore galerije in javno predstavili podarjeno dediščino Dominiqua Pilona in zasebno zbirko dr. Danila Lokarja, ki obsega vrhunska dela, ustvarjena pred Pilonovim odhodom v Pariz. V naslednjih letih je z odkupom zasebnih zbirk dr. Lokarja, Iva Lenščaka in dr. Jožeta Ilca nastala glavnina stalne Pilonove zbirke. Pilonova galerija je v Sloveniji prva monografska galerija, osnovana na avtorjevi zapuščini. Hkrati pomembno dopolnjuje nacionalno muzejsko-galerijsko mrežo in tesneje povezuje Primorsko z zamejstvom. Kot pomemben umetnostno- in kulturnozgodovinski vir ima tudi status pooblaščenega muzeja.

Da se ajdovska Pilonova galerija sooča z vse večjo prstorsko stisko je znano že vrsto let, kot kaže pa se bo v prihodnosti to vendarle obrnilo na bolje. Občina Ajdovščina je namreč dobila projektno dokumentacijo za širitev Pilonove galerije z navezavo na Rustjevo hišo, ki jo bodo v celoti prenovili. S tem bo galerija pridobila približno 500 kvadratnih metrov dodatnih površin, ki bodo prišle še kako prav. Dodaten prostor bo v prvi vrsti namenjen za razstavno dejavnost in depoje, v pritličju Rustjeve hiše pa bodo uredili še trgovino, kavarno, pekarno in tudi slaščičarno.

Rustjeva hiša Ajdovščina<br />
Foto: Mojaobcina.si

Prenovljena zgradba bo tako ponujala preplet različnih kultur, saj so ob zadnjih izkopavanjih v pritličju Rustjeve hiše našli temelje štirinajstega rimskega stolpa, sama arhitektura zgradbe pa je iz časa baroka. Medtem ko bo v nadstropju prostor za širitev zbirke, pa se bodo v pritličju Rustjeve hiše prepletale drugačne vsebine. Prostor v stalni zbirki galerije bodo dobili tudi tako imenovani prijatelji Vena PIlona, Milan Klemenčič, Lojze Špacapan in drugi.

Na občini pričakujejo, da bodo kmalu pridobili gradbeno dovoljenje, sama dela pa so predvidena prihodnje leto. V proračunu za leto 2020 je že rezerviranih 630.000 evrov za ureditev pritličja, od tega bo 350.000 evropskega denarja, za nadstropje pa približno 660.000 evrov. V okviru prenove bodo uredili tudi dvigalo. V bodoče Občina Ajdovščina načrtuje še odkup sosednje Križajeve zgradbe in tako ureditev zaokrožene celote galerije, ki jo obišče okrog 7.000 obiskovalcev letno.

 

* Vir: Radio Robin

* Naslovna fotografija: Pilonova galerija Ajdovščina

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura

Kolofon