Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

100 ur astronomije v Ajdovščini

Univerza v Novi Gorici v sodelovanju s Srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina, Osnovno šolo Danila Lokarja Ajdovščina in Osnovno šolo Šturje pripravlja astronomski večer, s katerim se ob 100-letnici Mednarodne astronomske zveze pridružuje mednarodnemu projektu 100 ur astronomije.

Ob mednarodnem letu astronomije, ki poteka pod okriljem Unesca in Mednarodne astronomske zveze (IAU), bo do nedelje zaživel eden glavnih projektov - 100 ur astronomije.   Astronomi bodo v tem času v 130 državah organizirali okoli 2000 javnih opazovanj in drugih prireditev ter internetne prenose opazovanj z velikih svetovnih observatorijev. Največji javni znanstveni dogodek doslej Organizatorji bodo s tem poskušali vesolje približati čim širšemu krogu ljudi. Kot poudarjajo, gre za največji javni znanstveni dogodek doslej, ki mu bo po napovedih prisostvovalo več kot milijon ljudi po vsem svetu.

Vsakdo bo lahko pogledal skozi teleskop Astronomska društva, astronomi in šole so tudi v Sloveniji pripravili več kot 60 javnih prireditev, na katerih bo vsakdo lahko pogledal skozi teleskop. V dnevnem času bodo potekala opazovanja sonca, v večernem pa opazovanja lune, planetov in drugih nebesnih teles. Tako kot je že v sredo, bo ponovno tudi v nedeljo za obiskovalce odprl vrata Astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec v Ljubljani.

V Ajdovščini bo dogodek potekal v petek, 11. januarja 2019 na Fakulteti za naravoslovje UNG v Ajdovščini. Pričel se bo ob 17h s predavanjem prof. dr. Andreje Gomboc: Kaj so vedeli o vesolju pred 100 leti in kaj vemo danes? in se v primeru jasnega vremena nadaljeval z astronomskimi opazovanji.

Sicer pa so podrobnosti o akciji 100 ur astronomije, med drugim lokacije in termini javnih opazovanj po Sloveniji ter medmrežni prenos opazovanj s svetovnih observatorijev, objavljene na uradni slovenski spletni strani mednarodnega leta astronomije www.astronomija2009.si.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon