Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Varuh človekovih pravic v Ajdovščini tudi o pravici do zdravega okolja

Varuh človekovih pravic je danes obiskal Občino Ajdovščina, kar je bilo njegovo prvo letošnje poslovanje na terenu. Na pogovor se je prijavilo 15 ljudi, ki so med drugim potrebovali pomoč pri pravici do zdravega okolja, ki ga ogrožajo stare azbestne kritine, ter pri težavah zaradi predolgih sodnih postopkov.

"Ponavadi se na nas obračajo ljudje z različnimi žalostnimi zgodbami in pa taki, ki se s svojimi težavami ne vedo več na koga obrniti. Tokrat pa se je prvič zgodilo, da so nas iz ajdovske občine sami povabili," je na novinarski konferenci ob poslovanju v Ajdovščini povedala varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Ob začetku obiska se je ustavila v Podkraju in na tamkajšnjem pokopališču obiskala grob vaščana Branka Štefančiča, ki je pred 11 leti umrl med policijskim postopkom prisilne privedbe na zdravljenje v idrijsko psihiatrično bolnišnico. S primerom se je varuh že ukvarjal, zdaj pa je Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo v prid svojcev umrlega, sodba pa je prav danes stopila v veljavo.

Nussdorferjeva je tudi izpostavila moškega iz manjše vasi v ajdovski občini, ki se je nanjo obrnil zaradi tega, ker so mu domnevno kratene pravice življenja v varnem in zdravem okolju. Okoli njegove hiše je več starejših objektov še vedno pokritih z azbestno kritino, ki jo močnejši veter lomi in raznaša po vasi. Želi si, da bi jo zamenjali z varnejšo kritino, saj opaža večje obolevanje krajanov.

Med okoljskimi temami so nekateri občani izpostavili tudi pravico do pitne vode, drugi pa so se pritožili nad neustrezno prometno infrastrukturo.

Nussdorferjeva je opozorila tudi na težave zaradi velikih zaostankov na centrih za socialno delo, s katerimi se sooča v zadnjem času. Prepričana je, da bi morali centri postati bolj življenjski in ljudem nuditi tudi nasvete, kakšne pravice jim pripadajo in kako do njih priti. Prav tako je opozorila na suhoparne in nerazumljive odločbe in sodbe, ki jih prejemajo ljudje in jih kljub večkratnem branju ne razumejo.

Nussdorferjeva se je danes srečala tudi z ajdovskim županom Tadejem Beočaninom, ki ji je pritrdil marsikateri njeni pripombi, vendar se po njegovih besedah vseh težav ne da rešiti naenkrat. Varuhinja pa mu je, tudi glede na število prijavljenih na pogovor, svetovala, naj ajdovska občina občanom zagotovi brezplačno pravno pomoč, s katerim bi bil marsikateri problem lahko hitro rešen.

Sicer so se pri varuhinji oglasili tudi starši otrok s posebnimi potrebami, ki so naleteli na težave v različnih postopkih.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: Tadej Beočanin (Facebook)

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon