Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Še letos začetek prenove zadrževalnika Vogršček

Prenova dotrajanih objektov zadrževalnika Vogršček se bo začela še letos, zagotavljajo na ministrstvu za okolje in prostor. Načrtujejo, da bodo v letošnjem letu pridobili gradbeno dovoljenje in izvedli javni razpis za izbor izvajalca ter jeseni začeli z deli. Obnova namakalnega sistema pa zaenkrat ni potrebna.

O prenovi pregrade, ki pušča, se govori že več kot desetletje, to vročo problematiko pa sta si podajali dve ministrstvi - za okolje in prostor ter za kmetijstvo. Že v lanskem letu je bil v državnem proračunu končno zagotovljen denar za prenovo, katere začetek se je kljub vsem napovedim zavlekel v drugo polovico letošnjega leta.

Celovita sanacija z obnovo vseh vitalnih delov zadrževalnika z novim predorom in cevmi talnega izpusta z namakalno cevjo je ocenjena na 9,1 milijona evrov skupaj z DDV.

"Hidrološkio-hidravlični elaborat bo predvidoma recenziran v roku 14 dni. Po tem datumu bo projektant lahko vložil vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja za sanacijo zadrževalnika Vogršček," so za STA povedali na okoljskem ministrstvu.

Uporabnikom obenem zagotavljajo, da v trenutnih razmerah obratovanje Vogrščka ni omejeno, saj je v akumulaciji dovolj vode, tudi za protislansko oroševanje v pomladanskih mesecih.

Sanacija zadrževalnika Vogršček zajema obnovo prelivnega objekta, obnovo in prizidek k obstoječemu odvzemnemu objektu, izvedbo predora z novimi cevmi talnega izpusta in namakalno cevjo, zatesnitev obstoječih cevi talnega izpusta, zamenjavo hidromehanske in strojne opreme ter obnovo sistemov za monitoring zadrževalnika in avtomatizacijo z vzpostavitvijo daljinskega vodenja - obratovanja z zadrževalnikom.

Zadrževalnik Vogršček je doslej skrbel za namakanje na okrog 1000 kvadratnih metrov kmetijskih površin. V prihodnje naj bi se le-te povečale kar na 3000 kvadratnih metrov, saj ga želijo širiti tudi za namakanje kmetijskih površin zgornje Vipavske doline.

Zgrajen je bil sredi 80. let prejšnjega stoletja za namakanje 4500 hektarov kmetijskih zemljišč. V zadnjem času ni bilo na njem opravljenih nobenih večjih vzdrževalnih del, kmetje so celo sami zbirali denar za najbolj potrebna dela in pokrivanje stroškov.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: Valter Kranjc

Lokalne Ajdovščina

#novice, #gospodarstvo, #vipavska dolina, #kmetijstvo

Kolofon