Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavski vinogradniški muzej pripoveduje preko 2000 let staro zgodbo o vinarstvu

Različni predmeti, ki so jih izkopali na območju Slovenije, dokazujejo, da vinogradništva in vinarstva niso k nam prinesli Rimljani, pač pa so že prebivalci pred njimi predelovali grozdje. Zgodbo o tem pripoveduje vinarski muzej v Vipavi, ki si ga lahko ogledajo trenutno le najavljene skupine in obiskovalci z lokalnim vodnikom po Vipavi.

Muzej vinarstva je postavljen v kleti obnovljenega Lanthierijevega dvorca sredi Vipave, eksponati in razstavljeni dokumenti so last Goriškega muzeja in nekaterih drugih slovenskih muzejev ter zasebnih vlagateljev.

"Naš muzej pripoveduje zgodbo o tehnološkem postopku predelave grozdja v vino in tudi o vinski kulturi, torej o tem, kako vino postrežemo in ga pripeljemo do nenazadnje tudi hrane, ki ga spremlja. Po drugi strani pa ta muzej spremlja razvoj vinogradništva skozi zgodovino," je za STA povedal avtor razstave Borut Koloini iz Goriškega muzeja.

Želje snovalcev tega muzeja so preseganje lokalnega okolja, saj se vinogradniški postopki na Vipavskem ne razlikujejo veliko od teh postopkov v Sloveniji. Prav tako so eksponati zbrani iz celotne Slovenije - s Ptuja so dobili kozarce, privatni zbiralci so podarili različne predmete, večina predmetov pa je prišla iz zbirke Goriškega muzeja. "Zelo težko bi izpostavil en sam eksponat, ki ga razstavljamo, saj je muzej zasnovan za pripovedovanje zgodbe o vinu, je še poudaril Koloini.

Borut Koloini // Foto: Rosana Rijavec (STA)

Število predmetov v muzeju se spreminja, saj ljudje še vedno prinašajo svoje predmete, za katere želijo, da bi bili tudi del muzejske zgodbe. Zadnji predmet, ki so ga pridobili v muzeju, je steklenica rastnih hormonov, ki so jih uporabljali v trsnici v Vrhpolju pri Vipavi, le malo pred tem pa so pridobili tudi 2000 let staro amforo.

Zanimanje za vina in obiske kleti vipavskih vinarjev je veliko in vinarski muzej v Vipavi lepo dopolnjuje ponudbo na tem področju in predstavlja zanimivo točko pri ogledu kraja. Za najavljene skupine je obisk muzeja mogoč v spremstvu lokalnega turističnega vodnika, občasno pa organizirajo tudi t.i. dneve odprtih vrat, ko si muzej lahko ogleda širša javnost.

"Trenutno je muzej zasnovan tako, da je obisk mogoč samo za organizirane skupine, resno pa razmišljamo o organizaciji, ki bi omogočala tudi ogled za individualne goste," je o prihodnosti muzeja za STA povedal vipavski župan Goran Kodelja.

Vinogradniški muzej // Foto: Rosana Rijavec

 

* Vir: STA

Lokalne Ajdovščina

#vipava, #turizem, #vipavska dolina

Kolofon