Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nadaljevanje del na vipavski hitri cesti

Tudi v letu 2019 se bodo nadaljevala obnovitvena dela na vipavski hitri cesti. Že spomladi se bo začela gradnja testnih polj protivetrne zaščite. Izvajalec del bo Kolektor CPG Nova Gorica, ki je v skupnem nastopu s podjetjem Petrič iz Ajdovščine podpisal 5,2 milijona evrov vredno pogodbo z DARS-om. Na vrsto pa bo prišla tudi obnova cestišča med Vogrskim in Šempetrom pri Gorici.

Kot poročajo Primorske novice je po vnovičnem javnem razpisu za gradnjo treh testnih polj protivetrne zaščite na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in Ajdovščino je Dars sklenil pogodbo z edinim ponudnikom. Gre za skupni nastop družb Kolektor CPG Nova Gorica in Petrič Ajdovščina, ki bosta dela po pogodbi opravili za 5,2 milijona evrov. Priprave naj bi začeli takoj, sama gradbena dela pa spomladi, so pojasnili na Darsu.

Na najbolj izpostavljenih odsekih vipavske hitre ceste bodo postavili tri testna polja, kjer bodo opravljali stacionarne in mobilne meritve burje. Rezultati teh bodo pokazali, ali so predvidene rešitve primerne ali pa jih bo treba pred razpisom za postavitev celotne protivetrne zaščite na odseku med Razdrtim in Ajdovščino še dodelati. Prvo testno polje bo na viaduktu Lozice, drugo pri strelišču Mlake, tretje pa med Vipavo in Logom. Aktualni projekt je razdeljen v dva sklopa. “Prva faza pogodbenih del bo vključevala izdelavo elaboratov in fizično izvedbo testnih polj, ki bo trajala približno šest mesecev, druga faza pa bo vključevala izvedbo stacionarnih in mobilnih meritev vetra pri pojavih močne burje,” je za Primorske novice, v imenu Darsove službe za komuniciranje pojasnil Marjan Koler. Meritve naj bi izvajali med oktobrom in aprilom, ko je običajno največ pojavov močnejših sunkov burje, vendar ne več kot dve leti.

Jeseni pa se bo nadaljevala tudi obnova vozišča med Vogrskim in Šempetrom pri Gorici. Predvidoma od začetka septembra do sredine novembra bodo v okviru prve etape del obnovili nekaj manj kot štiri kilometre cestišča na obeh polovicah hitre ceste H4. Nato pa naj bi, predvidoma prihodnje leto, obnovili še dobrih šest kilometrov dolg odsek med Selom in Vogrskim. Letos je predvideno tudi rušenje cestninske postaje Bazara.

 

* Vir: Primorske novice

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #promet

Kolofon