Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Čas priložnosti za nove ideje

Začetek leta se odpira novim priložnostim in idejam. Vse, kar bomo posejali v tem času, bo lahko vidno očem že to pomlad. Tako bo s Festivalom Okusi Vipavske 2019, s katerimi se bomo srečali v maju, a priprave nanj začenjajo že sedaj. Podobno je tudi s kolobusom in kololadjo, ki bosta na voljo kolesarskim navdušencem prav tako letos maja. Mladi raziskovalci so na Osnovni šoli Col v okviru podjetniških krožkov spoznavali elektronske žužke in kdor je pridobljeno znanje postavil na pravo mesto, ga v prihodnosti prav gotovo čakajo novi elektronski izzivi. Zelena delovna mesta, kot dober primer iz prakse, nam ravno tako lahko nudijo nove ideje… Podrobneje v nadaljevanju.

ELEKTRIČNI ŽUŽKI NA OSNOVNI ŠOLI COL

Na Osnovni šoli Col so v okviru Podjetniškega krožka prejšnji teden gostili ROG LAB-FadBox, t.i. žepno izvedbo izdelovalnega laboratorija, kjer so ustvarili pravega Električnega žužka. Na delavnici, ki je bila pripravljena za devetošolce, so spravili v pogon kopico električnih žužkov in spoznavali osnove mehanike in elektronike. Učenci so se z dodajanjem kablov, vijačenjem, spajkanjem in sestavljanjem posameznih komponent seznanili z električnim tokom, delovanjem motorčka in osnovami elektronike. Udeleženci so na delavnici izrezali tudi žužkov oklep s pomočjo laserskega rezalnika – dodatno novo doživetje za vse prisotne.

Podjetniški krožek na Osnovni šoli Col poteka pod okriljem Razvojne agencije ROD Ajdovščina, ki s takšnimi gostovanji bogati šolske izkušnje in poznanstva. Podjetniški krožki ne pripomorejo samo k dvigovanju samozavesti osnovnošolcev in pridobivanju novih veščin in znanj, temveč jih tudi dodatno motivirajo k aktivnemu življenju.

DELAVNICA ELEKTRONSKI ŽUŽKI<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina

KOLOBUS IN KOLOLADJA NA VOLJO ŽE SPOMLADI

Kolobus med Koprom in Gradežem bo ponovno na voljo v mesecu maju. Tako je bilo dogovorjeno na 3. partnerskem sestanku projekta INTER BIKE II minuli torek v Portogruaru.  Spomnimo, da je projekt namenjen vzpostavljanju multimodalnih povezav ob kolesarski trasi Adriabike, Programa sodelovanja INTERREG V-A Italija-Slovenija 2014-2020.

Brezplačni dnevni prevozi kolesarjev in njihovih koles bodo potekali ob koncih tedna, razporedi in informacije prevozov pa bodo objavljeni na spletni strani RA ROD. Tako kot lani bosta tudi letos na čezmejni relaciji vmesni postaji v Trstu in Tržiču.

V mesecu aprilu bo po beneški obali zaplula tudi t.i. kololadja, ki bo poskusno vpeljala dve ladijski povezavi za prevoz koles med priljubljenima letoviščema Bibione in Caorle ter po reki Lemene. Vse, ki si želite biti ažurno informirani glede obeh storitev, vabimo, da se pridružite njihovem FB profilu.

INTER BIKE II<br />
Vir: Matteo Danesin<br />

OKUSI VIPAVSKE 2019

Prejšnji teden je potekal prvi sestanek organizacijskega odbora za Okuse Vipavske 2019. Datum, ki so ga določili za festival, je 12. in 13. maj, prireditev se bo kot vedno odvijala med 15.00 in 21.00 uro na dvorcu Zemono.

Osrednji turistični promocijski dogodek Vipavske doline na področju vina in kulinarike bo letos organiziran trinajsto leto zapored. Tudi letos so na tradicionalni dogodek povabili najboljše vinarje Vipavske doline. Kot vsako leto bodo sodelovali na Festivalu tudi gostujoči vinarji. Z bogatim programom in pestro ponudbo že leta privabljajo ljubitelje vin, pa tudi vinske strokovnjake, trgovce, gostince in novinarje. S tem dvigujejo prepoznavnost Vipavske doline kot turistične destinacije, kakor tudi prepoznavnost njenih vinarjev. Prireditev je gotovo vzorčen primer povezovanja kulture, turizma in kmetijstva. Srce dogodka ostajajo vinarji, ki predstavljajo obiskovalcem skozi degustacijo vin vse bogastvo okusov Vipavske doline. 

Festival Okusi Vipavske<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina

ZELENO DELOVNO MESTO – KAKO ZAČETI

V okviru LAS Vipavska dolina  se izvaja operacija Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap. Projekt vključuje tudi razne delavnice na temo zelenih delovnih mest in iskanja priložnosti. Partner v operaciji Društvo upokojencev Ajdovščina je 24. januarja 2019 izvedel delavnico z naslovom: Zelena delovna mesta - kako začeti z gostjo Laro Lapajne Golob – Hiša zelišč. Predavanje je bilo na temo kako začeti svoj posel in kako pomembna je blagovna znamka, ki jo je potrebno slikovno upodobiti. Izdelke in storitve je potrebno predstaviti z zgodbo pri tem pa se tudi povezovati z drugimi organizacijami in skrbeti za odličen marketing.

»Z dobro idejo in odličnim trženjem lahko tako rekoč iz »nič« zgradimo dober posel. Narava, mir, zdravilne rastline,… so med ljudmi vse bolj iskane vrednote.«

Zelena delovna mesta – kako začeti<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina

PODJETNIŠKI SKLAD V LETU 2019 UVAJA »VAVČERJE«

Obveščamo vas, da Slovenski podjetniški sklad v letu 2019 uvaja "VAVČERJE" in s tem nov program spodbud malih vrednosti za mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP). MSP-jem bo s tem omogočen bistveno poenostavljen dostop do sofinanciranja posameznih storitev. Podjetjem bodo na voljo vavčerji z različnimi vsebinami. Prvi vavčerji se pričakujejo že 25. januarja letos. Svetovalci SPOT svetovanje Goriška bodo podjetjem svetovali in nudili brezplačno pomoč pri pripravi vloge.

Več informacij dobite TUKAJ.

Vavčerji<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina<br />

NAPOVEDUJEMO

Delavnica EMBALAŽA – KDO SO ZAVEZANCI IN KAJ MORAJO VEDETI?

V četrtek, 14.02.2019 ob 13. uri v predavalnici Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina (Vipavska cesta 4, 5270 Ajdovščina). Predava Antonija Božič Cerar, samostojna svetovalka, Gospodarska zbornica Slovenije, Služba za varstvo okolja. Več informacij dobite TUKAJ.

RAZVOJNA AGENCIJA ROD AJDOVŠČINA NA ALPE ADRIA 2019 in EXPOmeGO 2019

Napovedujemo sodelovanje turistične destinacije Vipavska dolina na sejmih:

- Alpe Adria 2019, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani med 30. januarjem in 2. februarjem 2019.

- EXPOmeGO 2019, ki se bo odvijal med 14. in 17. februarjem 2019 na sejmišču v Gorici, Italiji.

STE VEDELI …?

Da je bila Razvojna agencija ROD Ajdovščina ustanovljena 6. decembra 1999 in da letos obeležuje svojo 20. obletnico?

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Razvojne agencije ROD.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #gospodarstvo, #turizem, #ROD

Kolofon