Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Družina Batagelj ponovno poskrbela za šov na Kronplatzu

Italijansko smučarsko središče Kronplatz velja za priljubljeno točko številnih, tudi slovenskih, navdušencev nad zimskimi športi. Smučišče v osrčju Dolomitov je bilo v lanskem letu razglašeno za najboljše smučarsko središče Evrope, v posebnem smučarskem šovu pa vsako leto gostijo tudi družino Batagelj iz Ajdovščine, ki ohranja tradicijo smučanja po starem. Nič drugače ni bilo niti letos.

Smučarji po starem iz družine Batagelj so 24. januarja letos, že sedmič nastopili na prireditvi Fire&Ice Show, ki redno poteka na zelo priljubljenem južnotirolskem smučišču Kronplatz. Skoraj enourno prireditev, ki v času sezone vsak četrtek zvečer v iztek smučišča privabi pisano paleto turistov iz mnogih držav, zaznamujejo nastopi smučarskih šol, različnih atraktivnih oblik smučanja, akrobacij, skokov, ognjenih in laserskih efektov, predstavitev falange najmodernejših teptalnih strojev … V del sporeda, ki se dotakne zgodovine, so se vključili tudi ajdovski smučarji Andrej, Borut, Branko in Marjan Batagelj.

Družina Batagelj

Marjan je gledalcem predstavil bloško elementarno smučarsko tehniko na kratkih in širokih smučeh z enostavnim prstnim stremenom, ki se izvaja s pomočjo enega kola. Sledila je predstavitev Andreja Batagelja, ki je predstavil izvorno norveško tehniko telemark smučanja, ki je bila hkrati smučarska tehnika pionirjev smučanja, ko se je to v prelomu v 20. stoletje razširilo v Alpe. Alpska oblika smučanja se je od 20. let 20. stoletja širila iz Alp po celem svetu predvsem po zaslugi napredka tako imenovane Arlberške smučarske šole, ki jo je predstavil Borut Batagelj. Ob koncu nastopov skupine Batagelj pa je kot zanimivost predstavil Branko tehniko jadralnega smučanja, ki je bila aktualna ob koncu 30. let 20. stoletja in se je izvajala s pomočjo posebej ukrojenega plašča, ki je služil pomoči pri opravljanju zavojev, predvsem pa je bila njegova funkcija, da je ob strmih spustih smučarjem omogočil občutke lahkotnosti in premagovanja gravitacije.

V spodnjem posnetku si oglejte letošnji nastop družine Batagelj na Kronplatzu:

Bloško smučanje je vselej ena od točk jeklenega repertoarja predstavitev skupine Batagelj, saj je slednje posebnost v oziru svetovne smučarske zgodovine. Gre za prvo opisano obliko smučanja v srednji Evropi, ki dokazuje, da je na Slovenskem obstajala razvita smučarska kultura že vsaj v 17. stoletju. Zagotovo pa tudi že prej, saj je Janez Vajkard Valvasor bloške smuči in spretnost tamkajšnjih kmetov opisal 1689 kot del razvite smučarske kulture. V razvitih alpskih smučarskih deželah so pogosto presenečeni nad tem, saj so tam smuči prvič spoznali najprej šele konec 19. stoletja, ko so se tja razširile iz skandinavskih dežel. Mnogi, tudi zelo dobri poznavalci smučanja, slabo poznajo smučarsko zgodovino in se prvič seznanijo s posameznimi poudarki prav ob predstavitvah skupine smučarjev po starem Batagelj. Niti pomisliti ne gre, kaj vse bi spretni turistični delavci na Južnem Tirolskem vložili v promocijo, če bi se lahko pohvalili s tako staro obliko smučanja, kot je bloško smučanje.

Smučarji po starem Batagelj že od leta 1999 nastopajo na različnih prireditvah, kjer gledalce v opremi, ki je časovno usklajena s tehniko smučanja, na gledljiv način opomnijo na zanimivosti iz smučarske zgodovine. V zadnjih letih se za nastope sicer odločajo bolj priložnostno in tam, kjer ocenijo, da bo odziv pozitiven, kar vsekakor velja za sprejem pri organizatorju in predvsem gledalcih na omenjeni prireditvi.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #turizem, #zabava

Kolofon