Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Velika evropska kulturna pot, ki se vije tudi skozi Vipavsko dolino

V ajdovski Lavričevi knjižnici nadaljujejo z zanimivimi pogovornimi večeri. Sinoči so tako v svojih vrstah gostili Dr. Jasno Fakin Bajec, ki je poslušalcem predstavila zanimiv projekt Velika evropska kulturna pot (Via Sancti Martini), ki povezuje po sv. Martinu poimenovane kraje med Madžarsko in Francijo. Ena izmed številnih turističnih priložnosti tudi za Vipavsko dolino.

Raziskovalka kulturne dediščine dr. Jasna Fakin Bajec je vključena v projekt Velika evropska kulturna pot (Via Sancti Martini), ki povezuje po sv. Martinu poimenovane kraje med Madžarsko in Francijo. Evropsko kulturno pot Sveti Martin Tourski je Svet Evrope leta 2005 vključil v program kulturnih poti, ki so posvečene velikim evropskim osebnostim. Pot se začne v Szombathelyu na Madžarskem, Martinovem rojstnem kraju. Nadaljuje se v Sloveniji in obišče številne kraje povezane s svetim Martinom, od Domanjševcev, Martjancev, prek Maribora in Ljubljane do Italije. V Italiji vodi prek Pavie do vasice Candes-Saint-Martin v Franciji, kjer je sveti Martin umrl. Vodi tudi prek Toursa, kjer je bil sveti Martin imenovan za škofa in kjer je v baziliki svetega Martina Tourskega tudi pokopan. Namenjena je romarjem, ki častijo sv. Martina in drugim, pohodnikom, športnikom in vsem, ki imajo radi naravo in kulturno dediščino.

Romarska pot Via Sancti Martini

Pohodna in romarska pot poteka tudi skozi Vipavsko dolino. Na našem območju imamo kar štiri cerkve posvečene temu svetniku (Brje, Gaberje, Manče in Žapuže). Predavateljica je zbranim v Lavričevi knjižnici predstavila sv. Martina, zasnovo poti in spregovorila o priložnostih predstavitve kulturne dediščine in možnostih, ki se kažejo v podpori pohodnikom in romarjem na poti skozi naše kraje. Pot sv. Martina se tako kaže tudi kot turistična priložnost za naše kraje.

Pot je sicer dokončno zaživela leta 2016, ko smo praznovali 1700. obletnico rojstva sv. Martina Tourskega, velike evropske osebnosti, ki je s svojimi dobrimi dejanji že takrat po rimski cesti povezovala pokrajine in regije, od današnjega Szombathelyja (rimska Savaria), prek Slovenije, pokrajin severne Italije in Francije.

Predavanje je potekalo v sodelovanju z Zgodovinskim krožkom društva MOST.

 

* Vir in fotografije: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura

Kolofon