Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Pilonovi galeriji gostujejo dijakinje in dijaki SŠ Veno Pilon Ajdovščina

Na mladih svet stoji, bi lahko rekli za torkovo odprtje likovne razstave v ajdovski Pilonovi galeriji. S svojimi deli se namreč predstavljajo dijakinje in dijaki prvih letnikov ajdovske srednje šole, dela pa so nastala med likovno delavnico pod mentorstvom profesorice likovne umetnosti Damjane Plešnar ter kustosinje Pilonove galerije Tanje Cigoj. Razstava z naslovom Minevanje/Pretakanje bo na ogled do 3. februarja 2019.

V torek, 29. januarja so v Pilonovi galeriji odprli razstavo del 45 dijakinj in dijakov 1. letnika gimnazijske smeri SŠ Ajdovščina, nastalih skozi skupinsko in individualno ustvarjanje pod mentorstvom profesorice Damjane Plešnar ter kustosinje Tanje Cigoj.

Tematiko likovne delavnice, ki se je v letu 2018 odvrtela že petnajstič zapovrstjo, so tokrat začrtala dela samoukega slikarja Jožeta Tisnikarja, enega najbolj prepoznavnih slovenskih likovnih ustvarjalcev druge polovice dvajsetega stoletja. Njegova likovna zapuščina, ki se je strnila v osebno in  humanistično sporočilo in ki je razgalila globoko in iskreno doživljanje minevanja v smrti, je nakazala tok našemu razmišljanju o človeški minljivosti. Obenem smo se, skozi stojišča in stališča, preko raznolikih pogledov (umetniških, znanstvenih, duhovnih, transcendentalnih ter čisto človeških) na mimobežnost vsega tuzemskega, izpraševali tudi o dojemanju časa in njegovega pretakanja, ki določa dolgost našega kratkega življenja.

Pilonova galerija Ajdovščina

Navdih svojim delom so dijaki črpali predvsem iz različnih primerov iz zgodovine upodabljajoče umetnosti. Zajemali so iz množice simbolov in atributov časa, smrti in minevanja v slikarskih in kiparskih upodobitvah v likovni umetnosti, s prostorsko instalacijo pa združili čas renesančne humanistične misli s sodobno znanostjo.

Pilonova galerija Ajdovščina

V razstavo so obiskovalce na odprtju z uvodnim programom popeljali dijakinje in dijaki Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina. Ob razstavi pa so v Pilonovi galeriji izdali tudi zgibanko z reprodukcijami del ter s spremljajočo besedo Andreja Rutarja, ravnatelja SŠ Ajdovščina, Damjane Plešnar, prof. likovne umetnosti in kustosinje Tanje Cigoj. Avtorja fotografij sta Elizabeta Bratina in Primož Brecelj, ki je razstavne publikacije tudi oblikoval.

Pilonova galerija Ajdovščina

Na ogled razstave Minevanje / Pretakanje, ki je za vse obiskovalce brezplačen, vas vabimo do nedelje, 3. februarja 2019.

Odpiralni čas: torek – petek, od 9. do 18. ure; sobota, nedelja, od 15. do 18. ure; ponedeljek in prazniki: zaprto.

Pilonova galerija Ajdovščina

 

* Vir in fotografije: Pilonova galerija Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #razstava, #mladi, #umetnost

Kolofon