Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Seja ajdovskega občinskega sveta v znamenju protestnega odhoda svetnikov SDS in NSi

Pravi politični spektakel se je včeraj odvil na 3. seji občinskega sveta občine Ajdovščina. Svetniki strank SDS in NSi so sejo protestno zapustili, saj se niso strinjali z glasovanjem o razrešitvi članov občinskih delovnih teles, ki prihajajo iz njihovih vrst. Seja se je nato vseeno nadaljevala, ostali svetniki in svetnice pa so soglasno potrdili sprejem proračuna za leto 2019.

Če smo pretekla štiri leta v Ajdovščini lahko spremljali dokaj umirjeno in predvsem povezovalno ter sodelujočo občinsko politiko je danes jasno, da nas v prihodnjem mandatu čaka pravi politični pink-ponk, med levo in desno  politiko, na las podoben tistemu, ki ga sicer lahko spremljamo na državnem političnem parketu. Najverjetneje bomo zaradi tega najkrajšo potegnili prav občani. Težko se je namreč znebiti vtisa, da se je predvolilna kampanija za leto 2022 že začela, saj v prejšnjih letih skorajda nismo poročali o kakršnemkoli delitvenem političnem boju, prihodnost pa se riše drugačna.

Nazaj k včerajšnji seji, ki se je začela s krajšim uvodom župana Tadeja Beočanina, v katerem je poudaril dobro programsko sodelovanje »levih« in »desnih« v preteklem mandatu. To se je izkazalo kot pozitivno tudi v razvoju občine. Zdajšnji mandat bo, po njegovih besedah drugačen, saj se je že oblikovala koalicija ( SD, Burja, SMC, Levica, Desus, ZZP, ND) ter opozocija (SDS, NSi). Sledil je predlog predstavnika SDS, Dejana Škvarča, o umiku sporne 12. točke iz dnevnega reda, ki ni bil sprejet. To je člane strank SDS in NSi spodbudilo, da so vstali iz svojih stolčkov in sejo protestno zapustili. Po besedah vodij svetniških skupin SDS in NSi, Mihe Kaplja ter Jožka Premrna gre za nedopusten poseg v demokracijo, nespoštovanje, zatiranje mnenj in zato žalosten dan za lokalno politiko. Pripombe omenjenih strank na sprejetje proračuna letijo predvsem na dodatno zadolževanje občine, dodatno zaposlovanje v upravi ter skepso glede prodaje deleža občine Ajdovščina v Primorski hranilnici Vipava. »Dejanje župana in njegove koalicije se nam zdi nedemokratično, nepošteno in absolutno ne sodi v občinski svet. Z županom je bila že dogovorjena sestava občinskih odborov, ampak on je to besedo požrl in nas enostavno izključil, ker smo glasovali proti proračunu.« je v izjavi za Radio Robin, dejal Miha Kapelj. Kljub vsemu si bodo po njihovih besedah v prihodnje še naprej prizadevali za strpnost, medsebojno sodelovanje in skupno delo v korist ljudi. Jožko Premrn (NSi) pa je zaplet komentiral z besedami, »Danes je žalosten dan za demokracijo, jutri pa je nov dan in novo upanje«.

Več odzivov s strani opozicije bo znanih po današnji tiskovni konferenci, na kateri bodo svoje mnenje in zaskrbljenost nad dogajanjem v Ajdovščini, izrazili tudi politični »težkokategorniki«, Danijel Krivec, Eva Irgl in Ljudmila Novak. Župan Beočanin je na vpletenost nacionalne politike za Primorske novice dejal; »Želel bi, da se toliko, kot se danes ukvarjajo s to razrešitvijo, ti predstavniki z našo občino in z našo dolino ukvarjali, ko so bili v vladi. Potem bi ta dolina od tega angažmaja imela bistveno več

3. seja občinskega sveta Ajdovščine

Po odhodu svetnikov SDS in NSi se je seja občinskega sveta v mirnem tonu nadaljevala dalje. Na vrsto je prišla kadrovska problematika v ajdovskem Zdravstvenem domu ter težave s ščurki na Tovarniški cesti v Ajdovščini. Brez težav je skozi svetniško sito šla tudi tretja točka dnevnega reda, potrditev proračuna. Ob tem je župan poudaril, da gre za neke vrste tehnični proračun, ki omogoča nadaljevanje in dokončanje vseh že začetih projektov ter  zagotovitev sredstev za delovanje številnih društev. Pravi proračun pa bo jasnejšo sliko dobil ob rebalansu, meseca junija. Sporna načrtovana nova delovna mesta so po besedah župana nujno potrebna za razvoj občine, zaradi specifičnosti kadrov pa gre za pričakovati, da bodo novi zaposleni začeli z delom šele v prihodnjih letih. Tri od načrtovanih novih zaposlitev so vezane na zaupanje župana in se ob prenehanju mandata župana tudi zaključijo.

Sledile so še ostale točke dnevnega reda, tudi dvanajsta, o razrešitvi članov občinskega sveta. Točko je podprlo 16 svetnikov, za razrešitev dvanajstih članov odborov in komisij pa je pri zadnji točki glasovalo 14 svetnikov, trije so se vzdržali.

3. seja občinskega sveta Ajdovščine.

Kot rečeno bodo člani občinskega sveta iz vrst strank SDS in NSi več povedali na današnji tiskovni konferenci, kjer naj bi se jim pridružili tudi podporniki iz parlamenta, Danijel Krivec, Eva Irgl in Ljudmila Novak. Župan Beočanin pa dodaja: »Odbor za finance in Komisija za kmetijstvo sta na seji zavrnila proračun, s katerim zagotavljamo normalno delovanje občine, plačila izvajalcem za delo na že začetih projektih, sredstva za redno delovanje (plače, stroški) vrtcem, gasilcem in vsem drugim javnim službam na našem območju. Kot župan ne smem dopustiti, da bi se zaradi a priori nasprotovanja županu ohromilo delovanje občine in vseh njenih institucij. To ni sodelovanje, za katerega smo se dogovorili po volitvah. Sem pa kljub vsemu vesel, da sem uspel s 17 od 26 svetnikov vzpostaviti dogovor o dolgoročnem sodelovanju. Razrešitve posameznih članov odborov niso kazen za nasprotovanje ob sprejemanju proračuna. Na sejah odborov in komisij, kjer so imeli vodilno pobudo predstavniki sedaj opozicijskih strank, so kljub opozorilom občinske uprave sprejeli sklepe, ki so za občino škodljivi. Menim, da spet samo zaradi a priori nasprotovanja županu. Načrtovane spremembe v sestavi odborov in komisij pa so posledica oblikovanja koalicije in opozicije. Svetniki iz vrst SDS in NSi so se sami odločili za opozicijsko držo. To je njihova legitimna pravica. Moja dolžnost pa je, da zagotovim normalno delovanje občine, čemur je večina svetnic in svetnikov vseeno prisluhnila in me pri tem podprla. Zaupanje med županom in občinskimi svetnicami in svetniki je ključno za dobro sodelovanje; to medsebojno zaupanje je vzpostavljeno s 17 svetniki, žal pa ne tudi s preostalimi devetimi

3. seja občinskega sveta Ajdovščine

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon