Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vse najboljše, gospod Rafael Merkelj za 106. rojstni dan

Prav posebno obletnico so včeraj slavili v Velikih Žabljah, pri družini Merkelj. Gospod Rafael Merkelj je namreč upihnil že 106. svečko na rojstnodnevni torti. Najstarejši ajdovski občan in obenem tudi eden izmed najstarejših Slovencev je še vedno v odlični formi, njegova želja pa je dočakati vsaj 110 let. Srečno.

Rafael Merkelj se je rodil davnega leta 1913. Istega leta se je Franz Kafka končno opogumil in se iz Prage odpeljal v Berlin obiskat svojo ljubo Felicio, ki ji je pred tem mesece dolgo pisal strastna ljubezenska pisma. Prav tako v Berlinu so se leta 1913 srečali vsi pomembni evropski voditelji. Povod za srečanje je bila poroka pruske princese Viktorie Luise. V gosteh pri nemškem cesarju Wilhelmu II sta bila tako britanski kralj Georg V kot tudi ruski car Nikolaj II. Manjkal je samo avstrijski prestolonaslednik Franz Ferdinand. Na takrat 11. kolesarski Dirki po Franciji pa je zmagal Belgijec Philippe Thys. Istega leta se je rodil tudi še živeči slovenski pisatelj Boris Pahor, 

Rafael je v svoji mladosti dal skozi tako prvo kot tudi drugo svetovno vojno, po končani osnovni šoli pa se je pričel ukvarjati s kmetijstvom in vinogradništvom. Doma si je uredil tudi delavnico in kovačijo, med prvimi pa je bil lastnik traktorja. Traktor je vozil vse do svojega 100. rojstnega dne, zadnje svoje trte pa je posadil pri 95. letih. Nekaj težav mu je povzročila poškodba kolka pred štirimi leti in od takrat dalje živi pri sinu Marjanu in snahi Marjetki. Rafael je kljub starosti precej aktiven in čil za svoja leta, pri hoji si pomaga z berglami, če je le mogoče pa se odpravi tudi na sprehod po vasi, do hrama v svoji rojstni hiši. Še vedno bere brez očal, le sluh mu malce nagaja, kar pa je posledica poka granate med drugo svetovno vojno.

Včerajšni rojstni dan je preživel v krogu družine, ima sina in hčer, dva vnuka in dva pravnuka. Žena Marija mu je žal pred petimi leti umrla. Čestitke so mu izrekli tudi predstavniki Rdečega križa Ajdovščina Rajka Trohe in Irena Fajdiga. Rafael je ob svojem slavju dejal, da si želi dočakati vsaj 110 let, kolikor je trenutno stara najstarejša Slovenka. Kot sam pravi je recept za dolgo življenje to, da zna človek včasih potrpeti, da ni zahteven in da ne tarna. Še vedno pa si rad privošči tudi kozarček domačega vina.

Ob tej priložnosti mu seveda iskreno voščimo in želimo še naprej mnogo zdravja in mirnih trenutkov v krogu družine.

 

* Naslovna fotografija: Radio Robin

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #velikežablje

Kolofon