Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Podeljena letošnja priznanja Občine Ajdovščina za dosežke na področju kulture

Ob slovenskem kulturnem prazniku je v Dvorani prve slovenske vlade potekala orednja občinska slovensnost. Zbrane je nagovorila Mirjam Kalin, zaslužena priznanja za kulturni utrip v občini pa so letos prejeli Ivica Vidmar, Ženski pevski zbor Večernica in Društvo animatorjev Norma 7. Čestitke.

Kot veleva tradicija je tudi na letošnji 8. februar, v organizaciji Zveze kulturnih društev Ajdovščina v Dvorani prve slovenske vlade potekala osrednja proslava ob prazniku kulture v občini. Polna osrednja ajdovska dvorana – v prvi vrsti sta proslavo spremljala tudi oba ajdovska podžupana, Ivan Krašna in Mitja Tripković - je spremljala zanimiv kulturni program, ki je tudi letos poteka po scenariju in režiji Petra Avbarja. Oblikovali so ga ženski kvartet Anka ter učenci Osnovne šole Danila Lokarja, ki so obiskovalcem na domiseln način, ustvarjalno in z različnimi umetniškimi žanri predstavili svoj pogled na Ivana Cankarja.

Čast slavnostne govornice je tokrat pripadla Mirjam Kalin, ravnateljici Osnovne šole Dobravlje in pobudnica projekta filmske vzgoje na Vipavskem. V svojem govoru je poudarila pomen kulturno umetnostne vzgoje za razvoj osebnosti. »Prav z umetnostjo lahko premostimo številne predsodke, ki so družbi škodljivi, mladim in kasneje odraslim povzročajo osebne stiske, v ekstremnih primerih pa celo izolacijo in osamitev. Vsepovsod lahko preberemo, kako pomembne so veščine kritičnega mišljenja, prakse v številnih javnih medijih pa kažejo, kot da jih tam ne bi poznali. Vključujemo se v projekte o etiki, nato pa dnevno opažamo, da so ta načela brezsramno kršena.« V svojem govoru se je dotaknila tudi pomena filmske vzgoje, z besedami pa se je naslonila na svoje izkušnje iz časov šolanja: »Učenci iz našega okolja so bili vajeni ogledov pretežno dobro oglaševanih komercialnih filmov. Naš koncept jim prinaša izkušnjo art filma, ki ga odlikujejo izbrana tema, izvirna izpovedna moč in vrhunsko razdelane prvine filmske umetnosti. Ter seveda pogovor po ogledu in ustvarjalne dejavnosti, kjer vsak izrazi svoje doživetje, svojo izkušnjo. Kajti šele gledalec naredi film, kot pravi pionirka filmske vzgoje pri nas Mirjana Borčić. S tem, da smo v ogled izbranega filma vključili vse učence v občini, pa smo mladim v okolju ponudili skupno temo, ki igra pomemben identifikacijski element neke generacije.«

Nagrajenci Občine Ajdovščina za dosežke na področju kulture.

Sledila je podelitev priznanj zaslužnim za delovanje na kulturnem področju. Prejeli so jih; Ivica Vidmar, vzgojiteljica in mentorica dramsko-lutkovnega krožka ter klekljanja na Osnovni šoli Otlica, za pripravo in organizacijo izjemnih kulturnih prireditev, skozi katera prenaša in ohranja kulturno dediščino ter povezuje otroški svet z izkušnjami starejših, Ženski pevski zbor Večernica za ohranjanje slovenske pesmi  ter za sooblikovanje kulturnega življenja v lokalni skupnosti, na Vipavskem in v Sloveniji, Društvo animatorjev Norma 7 za združevanje kulturne dejavnosti in obogatitev življenja predvsem invalidnih in starejših oseb ter marginalnih skupin prebivalstva v občini in v Sloveniji.

Čestitke vsem nagrajencem.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Fotografije: Polona Ipavec

Lokalne Ajdovščina

#novice, #kultura

Kolofon