Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Aktivno do pravih sprememb

Star japonski pregovor pravi, da moraš najprej zmagati in šele nato stopiti v boj. Takšno je razmišljanje zmagovalcev, ki svoj boj najprej opravijo v svoji glavi. Podobno počnejo to pri podjetniških krožkih, ki potekajo pod budnim očesom mentoric z Razvojne agencije ROD Ajdovščina. Trenutno se namreč intenzivno pripravljajo na vseslovensko podjetniško tekmovanje POPRI 2019, kjer so že lani dosegli odlične rezultate. Več o aktualnem dogajanju in novih zmagah v nadaljevanju.

PODJETNIŠKI KROŽKI TUDI LETOS NA TEKOMVANJE POPRI

Osnovnošolci, ki obiskujejo podjetniške krožke pod mentorstvom Tanje Krapež in Andreje Vister z  Razvojne agencija ROD Ajdovščina, tudi letos pripravljajo svoje podjetniške ideje, s katerimi se bodo prijavili na vseslovensko podjetniško tekmovanje POPRI 2019.  Tudi letos je njihov glavni cilj oblikovati najboljšo podjetniško zasnovo in se pomeriti z vrstniki iz cele Slovenije. Do 20. marca morajo s pomočjo svojih mentoric pripraviti podjetniško idejo, jo zapisati v predlogi poslovnega modela in zanjo izdelati prvi, enostaven prototip. Spomnimo, da so v lanskem letu med 142-imi podjetniškimi idejami med najboljšimi 10-imi izbrali 2 ideji, ki so jih osnovnošolci pripravili pri podjetniških krožkih pod vodstvom ROD-a. Držimo pesti zanje tudi letos!

Foto: OŠ Šturje POPRI<br />
Tekmovanje POPRI<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina

VIPAVSKA DOLINA NA 30. SEJMU ALPE ADRIA

Tudi letos je Razvojna agencija ROD Ajdovščina uspešno izpeljala koordinacijo predstavitve Vipavske doline na 30. Alpe-Adria – sejmu turizma, kampinga in karavaninga.

Na največjem slovenskem turističnem sejmu se je Vipavska dolina predstavila preko turističnih društev, TIC-ev in številnih ponudnikov iz celotne Vipavske doline. Letos so na sejmu nastopili: Turistično društvo DOLI, Turistično društvo Lanthieri Vipava, Šempetrsko-vrtojbensko turistično društvo,Turistično društvo Podnanos, maQfino, Počkar med, Vina Jamšek 1887, Vinarstvo AVIN, Vino Žorž / Wine Zorz, Vino Marc, Ranarum, Vina GUŠTIN, Vina Bric, Kmetija Nunči, Društvo mladi Renče-Vogrsko, Turistična kmetija Pri Rebkovih, Zeliščni čaji in maže moje mame, Vinska klet Koron, Kmetija Bojanc,  Oljkarsko društvo Šempeter-Vrtojba, Kmetija Koglot, Društvo žena Šempeter pri Gorici, Javni zavod KŠTM, Zeliščni center Grgarske Ravne, MDSS Nova Gorica, Turistično društvo Solkan, Vina UOU, Sirarna HUBIJANI, Domačija Lušina, Onnose Adventures.

Obiskovalci so lahko poskusili odlična vipavska vina in okusne domače dobrote, kot so različne vrste sirov, vipavski pršut in druge suhomesnate izdelke, domač kruh, oljčno olje, čaje,zeliščne pripravke, vloženo zelenjavo … Izbor je dopolnila promocija ponudnikov domače obrti in aktivnih doživetij.

Sejem Alpe Adria 2019<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina

MOŽNOSTI IN PRILOŽNOSTI ZA SKUPNO RAST

Na 99. seji Sveta Severne Primorske regije je Razvojna agencija ROD Ajdovščina županom od Bovca do  Vipave predstavila možnosti in priložnosti, ki jih ponujajo raziskave in produkti, ki so nastali in nastajajo v okviru projekta INTER BIKE II.  O raziskavah, ki sta jih opravila zunanja strokovna sodelavca Jan Klavora in Peter Dakskobler, izstopa, da je kolesarski turizem tisti, ki med vsemi turistični produkti raste eksponentno in da so informacije o njem tiste, s katerimi imajo občine še ogromno manevrskega prostora. Znotraj samega projekta INTER BIKE II bo nastala uporabna platforma, ki bo združevala kolesarske poti in ponudnike, o tem in še o marsičem drugem bo povedano na prvi delavnici namenjenim občinskim delavcem Severne in Južne Primorske 13. marca v prostorih Obrtne zbornice Ajdovščina.

INTER BIKE II<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina

AKTIVNO PRILAGAJANJE KMETIJSTVA PODNEBNIM SPREMEBAM

Pri projektu LIFE ViVaCCAadapt, katerega vodilni partner je Razvojna agencija ROD Ajdovščina, so konec januarja oddali prvo vmesno poročilo, v katerem so potrdili, da se odvija projekt skladno s planom in da je poraba sorazmerna z njim. Trenutno potekajo v okviru projekta menjave baterij na TDR sondah, ki jih je brezplačno prejelo 35 kmetov iz Vipavske doline in ki bodo pred začetkom namakalne sezone nazaj v zemlji. V kratkem bo v okviru projekta obiskala Vipavsko dolino svetovalka iz Bruslja, Laura Giappichelli in iz prve roke preverila, kako potekajo dejavnosti projekta. Spomnimo, da zajema LIFE ViVaCCAadapt različna področja prilagajanja kmetijstva podnebnim spremembam, v katere je vključena tudi naša dolina.

Projekt LIFE ViVaCCAadapt<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina

PODJETNIŠKI SKLAD V LETU 2019 UVAJA »VAVČERJE«

Slovenski podjetniški sklad v letu 2019 uvaja "VAVČERJE" in s tem nov program spodbud malih vrednosti za mikro, mala in srednje velika podjetja (MSP). MSP-jem bo s tem omogočen bistveno poenostavljen dostop do sofinanciranja posameznih storitev. Podjetjem bodo na voljo vavčerji z različnimi vsebinami. Prva vavčerja, ki sta izšla v januarju sta Vavčer za pridobitev certifikatov in Vavčer za zaščito patentov, modelov in znamk. Stopnja sofinanciranja se podeli v višini 60% oz. do 10.000 EUR za posamezen odobren vavčer. Skupna višina vavčerjev, ki jih lahko podjetje koristi je 30.000 EUR na leto. Upravičeni stroški vavčerjev za vsa vsebinska področja bodo od 01.01.2019 dalje. Spomnimo, da bodo svetovalci SPOT svetovanje Goriška podjetjem svetovali in nudili brezplačno pomoč pri pripravi vloge.

Vavčerji<br />
Vir: RA ROD Ajdovščina

NAPOVEDUJEMO

RAZVOJNA AGENCIJA ROD AJDOVŠČINA NA EXPOmeGO 2019

- med 14. in 17. februarjem 2019 na sejmišču v Gorici, Italiji.

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Razvojne agencije ROD.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #gospodarstvo, #ROD

Kolofon