Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Irena Mihelj je januarska osebnost Primorske

Irena Mihelj, doma iz Ajdovščine, je postala postala januarska osebnost Primorske, po izboru poslušalcev Radia Koper. Irena, ki je tudi sicer precej prepoznavna na ajdovskih ulicah, saj jo vedno spremljala pes vodič Bisk, je slepa od rojstva, a ji to vseeno ne predstavlja prevelike ovire pri prevajanju.

Irena Mihelj je po maturi, ki jo je zaključila kot prva slepa maturantka v Sloveniji, dokončala študij zgodovine in teologije. Danes živi samostojno v svojem stanovanju v Ajdovščini, s psom vodičem Biskom, kar po norveško pomeni »kuža«. Bisk ji nadomešča oči in je njen pomočnik na vseh poteh. »Tisti, ki naju še niso videli v Ajdovščini, so verjetno sami slepi,« se pošali 41-letnica, ki o slepoti in izzivih, s katerimi se sooča že od rojstva, govori brez dlake na jeziku. Aktivna je tudi v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica.

V Norveško in norveški jezik, ki, tako pravi, zveni mehko in melodično, se je zaljubila še v pubertetniških časih, iz uporništva, da ni navijala za iste športnike kot vsi. Na Norveškem se je leto dni učila norveščine, ob koncu šolanja je z visoko oceno opravila tudi izpit iz norveškega jezika. Norveški jezik je izpilila do te mere, da ga lahko prevaja.

V slovenski jezik je prevedla knjižno uspešnico Mrtvi tek, delo norveškega pisatelja danskega rodu Kurta Austa, s pravim imenom Kurt Østergaard. Kriminalni roman je izšel pri založbi Beletrina in navdušuje slovenske bralce.

Čestitamo.

 

* Pogovoru z osebnostjo Primorske meseca januarja lahko prisluhnete na TEJ POVEZAVI na spletno stran Radia Koper.

* Naslovna fotografija: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#novice, #kultura

Kolofon