Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Velika novost UTVV v letu 2019: 100 milj okrog Vipavske doline

Ultra trail Vipavska dolina je bila že v preteklih letih znana kot ena najzahtevnejših tekaških prireditev v Sloveniji, kjer tekači tečejo v naravi in pri tem premagujejo velike razdalje ter tudi višinske metre. Vendar pa so organizatorji Ultra trail Vipavska dolina s predsednikom Boštjanom Mikužem stopili še stopničko višje. Letos bodo tekačem prvič ponudili za marsikoga nepredstavljivo ultra-razdaljo 100 milj (160 km).

In zanimivo, prav to največjo novost oz. »norost« so domači in tuji tekači sprejeli z velikim navdušenjem. Proga ostaja spektakularna, seveda z dodatkom pridiha spodnje Vipavske doline oziroma Goriške. Tekači bodo Vipavsko dolino v celoti obkrožili od Vipave do Nove Gorice in pretekli pobočja planote Gore, Trnovskega gozda z Golaki, Čavnom, Kucljem, Velikim robom, Skoznom, tja do Vitovelj. Proga se bo vzpenjala še dlje proti zahodnemu Škabrijelu ter na Sveto goro, nato spuščala proti Solkanu ter ob meji z Italijo preko Panovca prešla Biljenske griče vse do Mirna. Po vzponu na Cerje ter Trstelj se bo v Preserjah priključila 100 km progi. Tekaškemu delu po obronkih Krasa preko Erzelja, Goč in Štjaka ter spustu v Podnanos sledi zahteven vzpon na Nanos (Pleša, Abram), od koder tekača kar ponese do cilja. Med  najbolj obiskanimi pa ostajata razdalji na 50 km ter 30 km, ki bodo tudi letos doživele nekaj manjših sprememb. Ena od novosti v letu 2019 je tudi ciljno-sejemski prostor, ki bo letos v središču Vipave. Zgodovinsko bogati Vipavski »plac« ter reka Vipava, ki se vse do svojega izliva v Sočo vije preko celotne Doline bodo kulisi pridali starodavni duh ter razplamteli dušo dogodka. Ja res je - razdalja 160 km s ±7000 višinskimi metri je neverjetna in tekači bodo zanjo lahko porabili največ 45 ur. Organizacija take prireditve je zelo zahtevna in vključuje sodelovanje lokalnih društev, občin ter seveda številnih prostovoljcev iz cele Doline in tudi Slovenije, ki že sporočajo svojo pripravljenost za sodelovanje. 

Ultra Trail Vipavska dolina

Že v lanskem letu se je UTVV združila s tradicionalnim cestnim Majskim tekom (CR10-City run), ki bo tudi letos z 11 km razdaljo najkrajši tek. Zavod za Šport Ajdovščina pod okriljem Uroša Pintarja je omogočil, da so tudi otroci lahko del UTVV. Spodbujanje teka, znanega kot otrokom najbolj dostopnega načina gibanja poleg hoje, seveda veliko pripomore k ozaveščanju zdravega načina življenja. Aktivnost ter dobro sodelovanje med organizacijama pa so pripeljali še do ene velike novosti letošnjega UTVV in sicer trail teka na razdalji 16 km (UTVV16-Sky run). Proga, ki se bo vzdignila na enega najlepših grebenov planote Gora, se bo ob Otiškem oknu ponovno spustila proti Dolini. S tem so ponudili tekačem zelo atraktivno tekaško razdaljo in odličen izziv, saj se nanjo lahko pripravi tudi cestni ali začetniški tekač. Prav pravi občutek z naravo ustvarja in omogoča nove osebne izzive premagovanja lastnih zmožnosti. Znana energijska pot po razbrazdani pokrajini pod Sinjim vrhom s svojo posebno divjo lepoto, naravno znamenitostjo žive skale, ki vodi tik ob Kamnitem polžu, pa je prava spodbuda predvsem za tiste, ki se odločajo sprejeti izziv ter odteči eno od razdalj na Ultra trail Vipavska dolina. Majski tek CR10 in UTVV16 se bosta odvijala že prvo soboto v maju in sicer 4. maja. Tako bosta otvorila celotno dogajanje UTVV TRAIL WEEK in začela celotedenski tekaški festival v Vipavski dolini, ki se bo zaključil z  vrhuncem UTVV dogajanja in trail teki UTVV100milj, UTVV100, UTVV50  in UTVV30. Organizatorji bodo tako ponudili še eno od dobrodošlih novosti, saj se tekom celotedenskega tekaškega festivala v Vipavski dolini obetajo številna predavanja o najbolj aktualnih tekaških temah ter tekaške in ostale športne delavnice. Posebno pozornost bodo organizatorji namenili tudi otrokom, družinam in pohodnikom, saj za njih pripravljajo celotedenske aktivnosti.

Ultra Trail Vipavska dolina

Po lanskem neverjetnem odzivu na organizirane mesečne treninge so organizatorji tudi za pripravo na UTVV 2019 ponudili UTVV pripravljene ture pod vodstvom izkušenih domačih tekačev. Izvedenih je bilo že šest pripravljalnih tur po poteh predvidenih prog. Tekači tako spoznavajo teren in ob druženju premagujejo vremenske razmere, kot so dež, burja, sneg, trenirajo klance/spuste ter navajajo telo na razdalje, težke pogoje in podlago. Tekači se razporedijo v tri ali štiri skupine, ki se med seboj razlikujejo po razdalji in hitrosti ter tako izberejo svojo intenzivnost teka. Izkušnje dobrega fizičnega in psihičnega treninga marsikateremu tekaču oživijo zavedanje in omogočijo vztrajnost pri doseganju lastnih športnih in drugih osebnih ciljev. Izpostavimo le trening, na katerem so se jim pri organizaciji pridružili Salomon Running Academy ter KinVital, ki podobno kot UTVV izvaja tekaška druženja po celi Sloveniji. Povabilu na 16 km ter 36 km tek se je odzvalo kar 150 tekačev. Na ta način poteka tudi aktivna promocija Vipavske doline, ki omogoča šport preko celotne zime, saj so vnaprej pripravljene trase treningov speljane tudi po manj znanih poteh.

Ultra Trail Vipavska dolina

Aktivni pa so tudi na številnih drugih področjih, predvsem z namenom spodbujanja aktivnosti v naravi, teka, pridobivanja novih norih doživetij ter iskanja notranje moči. Tekaško potovanje z Anjo Klančnik, ki je pod okriljem ekipe UTVV dosegla rekord Slovenske planinske poti, jim je prineslo nova spoznanja vztrajnosti, odpornosti, motivacije, poguma in notranjega vira energije. Zavedajo se, da prav tek združuje igro življenja, telesa ter čustev.  Pri vsem tem pa je narava še vedno na prvem mestu. V septembru so se pridružili organizirani čistilni akciji Ekologov brez meja. Na dogodku UTVV pa bodo vpeljali tudi številne novosti pri izvedbi tekme, kot je npr. lastna embalaža za osvežilno pijačo na okrepčevalnicah ter tako zmanjšali odpadke na minimum (angl. Zero waste).

Promocija dogodka in celotne Vipavske dolina poteka celo leto. Predstavniki UTVV so prisotni na številnih turističnih in športnih sejmih ter prireditvah v Švici (UTMB Chamonix, Scenic Trail Lugano), Hrvaški (Dalmacija Utra Trail, Istra 100 milj), Srbiji (Beograd), Italiji (Milano, Bolognija, Trst), Avstriji ter na Nizozemskem, kjer pridobivajo potrebne izkušnje in nove ideje. Intenzivnost je trenutno usmerjena v promocijo UTVV v Sloveniji ter po celem svetu tudi preko partnerskih tekem doma in v tujini - Madžarska, Švica, Italija, Portugalska, Avstrija, Polska, Slovaška, Bolgarija, Hrvaška ter Srbija.

Trenutno je na UTVV 2019 prijavljenih več kot 700 tekačev iz 24 držav, ker je v primerjavi z lanskim letom podvojena številka. Največ tekačev je trenutno prijavljenih prav na daljših razdaljah. Enotnost UTVV tima, z vodjo Boštjanom Mikužem, je vidna tudi preko športnih oblačil s prepoznavnim oblikovnim znakom kuščarja, ki nas uči prilagodljivosti, trdoživosti in predstavlja pozitivnost. Odlična kvaliteta tekaških majic, hlač, trakov ter rokavčkov je prepričala že veliko tekačev doma in tudi v tujini. Na ta način se pozitivnost, energija in profesionalnost širijo in izvabljajo drznost za novo spektakularno avanturo, ki bo letos od 10. do 12. maja 2019, tekaški festival »UTVV TRAIL WEEK« pa se bo začel že 4. maja.

Bodite del zgodbe Ultra Trail Vipava Valley 2019 tudi vi! 

Ultra Trail Vipavska dolina

 

* UTVV - Boštjan Mikuž, Anja Klančnik

* Fotografije: UTVV

 

 * Več informacij na http://www.ultratrail.si/

* Foto Galerija na FB strani: https://www.facebook.com/pg/utvvslovenia/photos/?tab=albums

Lokalne Ajdovščina

#tek, #rekreacija, #šport, #vipavskadolina

Kolofon