Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Dars bo nadaljeval obnovo hitre ceste med Selom in Vrtojbo

Na vipavski hitri cesti ta čas potekajo večja vzdrževalna dela, zato je med razcepom Nanos in izvozom Vipava v smeri proti Vrtojbi zaprt vozni pas. Jeseni pa namerava Dars začeti obnovo hudo dotrajanega dela hitre ceste na območju med Selom in Vrtojbo, so na družbi pojasnili za STA. Obnovo bodo bi združili z odstranitvijo cestninske postaje Bazara.

Trenutna zapora na delu hitre ceste med razcepom Nanos in izvozom Vipava se razteza na približno 2,5 kilometra. Potrebna je zaradi načrtovanih vzdrževalnih del na podpornih stenah, ki držijo nasip ceste, in na opornih stenah oz. obloženih zidovih, ki držijo brežino nad cesto, so navedli na Darsu.

Z deli bodo izboljšali odvodnjavanje v območju konstrukcij. Pogodbeni izvajalec je novogoriški Kolektor CPG, vrednost del je slabih 418.000 evrov brez DDV.

Izvajalec ima dovoljenje za zaporo omenjenega dela hitre ceste do 24. februarja, sicer pa potekajoča dela predstavljajo glavnino pogodbenih del, ki bodo skupaj trajala predvidoma do sredine aprila. Za vzdrževalna dela na drugih območjih pa praviloma ne bodo potrebne tovrstne zapore dela hitre ceste, so pojasnili na Darsu.

V jeseni načrtujejo še obnovo štirikilometrskega odseka hitre ceste med odcepom Selo in Bazaro, kar bodo združili z rušitvijo cestninske postaje Bazara in preureditvijo tega območja. Po zaključku projektiranja jih sicer najprej čaka priprava razpisa za izvajalca del.

"Če bo razpis uspešno zaključen, torej da bomo po pravnomočnosti postopka javnega naročanja lahko pravočasno sklenili pogodbo, je v letošnjem načrtu obnov predvideno, da z deli začnemo jeseni," so pojasnili na Darsu.

Če bo vse potekalo po načrtu, bi od začetka septembra do sredine novembra tako v okviru prve etape del obnovili nekaj manj kot štiri kilometre cestišča na obeh polovicah hitre ceste na odseku med Vogrskim in Šempetrom pri Gorici. Obenem bi v tem času porušili in preuredili območje čelne cestnine postaje Bazara.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: Matic Eržen (Incastra)

Lokalne Ajdovščina

#novice, #promet

Kolofon