Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

BIA Separations ob obisku avstrijske veleposlanice napovedala 30-kratno rast

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Sigrid Berka se je včeraj v Ajdovščini srečala s predstavniki visokotehnološkega podjetja BIA Separations, ki deluje na področju genske terapije. Na srečanju so jo seznanili z inovativnimi praksami podjetja in načrti za prihodnost, ki vključujejo nadaljevanje razvoja tehnologij za proizvodnjo bioloških zdravil. Do leta 2022 načrtujejo kar 30-kratno povečanje obsega posla, tudi na evropskem trgu, kjer je Avstrija njihov največji kupec.

Emmerich Zöchbauer, predsednik upravnega odbora, BIA Separations, je ob sprejemu avstrijske veleposlanice Berka uvodoma poudaril pomen genske terapije, ki je tehnologija prihodnosti: »Kmalu ne bomo več zdravili samo simptomov bolezni. Z zamenjavo okvarjenih genov bomo zdravili ljudi in tako preprečili, da pride do razvoja bolezni. BIA Separations je razvila unikaten produkt, ki je brez prilagajanja enako uporaben tako za laboratorijske namene kot za velike proizvodne obrate v farmaciji. Podjetje je primerljivo z Applom v zgodnjih fazah, ko so razvili inovacijo, ki jo danes uporablja cel svet.« 

Aleš Štrancar, soustanovitelj in direktor podjetja BIA Separations<br />
Fotografija: Tamara Vidmar

Aleš Štrancar, soustanovitelj in direktor podjetja BIA Separations, se je v nadaljevanju dotaknil tudi poslovanja in predstavil razvojno strategijo podjetja: »Pred dvajsetimi leti se je največ projektov izvajalo v Evropi, danes se je glavnina preselila v ZDA. Za BIA Separations ameriški trg predstavlja 90 % izvoza, druga najpomembnejša država pa je prav Avstrija, iz katere prihajajo tudi investitorji, ki so pred dvema desetletjema med prvimi podprli podjetje.«

Avstrijska veleposlanica v Sloveniji, člani upravnega odbora in ekipa BIA Separations<br />
Fotografija: Tamara Vidmar

Veleposlanico Berka je poleg vprašanja pridobivanja kadrov na lokaciji v Ajdovščini med drugim zanimalo, kako BIA Separations danes zaznava razliko med ZDA in Evropo. »Razlika je v pragmatičnosti in ciljni usmerjenosti. To dvoje omogoča, da se v ZDA stvari odvijajo hitro, v Evropi pa je ovira usmerjenost v predpise namesto v skupen rezultat. Pri nas pa stvari vseeno obračamo na glavo. Naš kader ne hodi v ZDA, temveč je naš glavni znanstvenik prišel živet iz Kalifornije v Ajdovščino,« je pojasnil Štrancar.

Emmerich Zöchbauer, predsednik upravnega odbora, BIA Separations in mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (z desne proti levi)<br />
Fotografija: Tamara Vidmar

BIA Separations je med vodilnimi podjetji na svetu na področju genske terapije. Na področju čiščenja zdravil je med drugim razvila tehnološko rešitev monolitne kromatografske kolone za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških molekul, ki je patentirana v kar 51 državah sveta. »Področje genske terapije ima velik potencial v svetu in beleži eksponentno rast. V BIA smo sredi širitve in do naslednjega leta načrtujemo 5-kratno povečanje obsega posla, do leta 2022 pa 30-kratno,« je napovedal Štrancar.  

Razvoj in inovacije BIA Separations so rezultat slovenske ekipe, ki prihaja iz raziskovalnega okolja, in je sistematično podprta z mednarodnimi naložbami slovenskega, italijanskega in avstrijskega kapitala – predvsem zasebnega, delno pa tudi državnega. 20-letna tradicija razvoja podjetja sloni na edinstvenih kompetencah strokovnjakov na področju genske terapije, ki pri inoviranju uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo.

BIA Separations<br />
Fotografija: Tamara Vidmar

Srečanja se je udeležil tudi mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, avstrijsko veleposlanico pa je spremljal namestnik avstrijskega trgovinskega svetovalca mag. Stefano La Croce.

 

* Fotografije: Tamara Vidmar

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #gospodarstvo

Kolofon