Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Bodo na Planini nad Ajdovščino vendarle zrasla stanovanja?

Kot poroča Radio Robin bodo na območju zaselka Strane na Planini nad Ajdovščino vendarle nastala stanovanja. Potem ko je pred leti, tudi zaradi nasprotovanja tamkajšnjih prebivalcev, klavrno propadla ideja o stanovanjskemu kompleksu s 109 stanovanji in javnimi objekti, je sedaj Občina Ajdovščina, na dražbi, odkupila zemljišče in ga bo za začetek komunalno opremila.

Zgodba o stanovanjskem kompleksu na Planini nad Ajdovščino ima že zelo dolgo brado. Leta 2008 je družba Planina Progress po zadnjih spremembah načrtovala postavitev naselja s 74 stanovanjskimi enotami, čemur pa so ostro nasprotovali tamkajšnji prebivalci. Sledil je celo referendum, kjer je večina prebivalcev Planina zavrnila načrtovano gradnjo. Po takratnih načrtih naj bi se naselje raztezalo na dobrih 4200 kvadratnih metrih, imelo podzemno garažo za 87 avtomobilov, najvišja stavba pa naj bi merila 8,6 metra. Krajani so se nato organizirali tudi v civilno iniciativo in napovedali ustavni spor, saj se ajdovski prostorski plani niso skladali s strategijo prostorske poselitve Slovenije, ki jo je leta 2004 sprejel državni zbor.

Sledil je propad projekta, investitor, družba Planina Progress, pa se je znašla v stečaju. Pred časom se je nato zgodila prva dražba, kjer so zemljišče skušali prodati za dobrih 400.000 evrov, občina Ajdovščina pa ni uveljavala predkupne pravice. No, v zaključku leta 2018 pa je potekala že četrta dražba, kjer je bila izklicna cena 99.000 evrov, sodelovalo je več dražiteljev, občina Ajdovščina pa je zemljišče na koncu kupila za slabih 300.000 evrov. Novogoriško sodišče je v začetku meseca izdalo sklep o soglasju k sklenitvi prodajne pogodne, in zgodba je za podjetje Planina Progres sedaj zaključena.

Planina nad Ajdovščino

Župan Občine Ajdovščina, Tadej Beočanin, je takole v izjavi za Radio Robin, komentiral nove namere občine: "Ne gre za zadevo kot je bila mišljena pred leti, torej, da bi en investitor pozidal območje in nato prodajal končane stanovanjske enote, ampak razmišljamo predvsem v smeri tega, da bo Občina to območje komunalno opremila in potem končnim kupcem prodajala komunalno opremljena zemljišča za individualno stanovanjsko gradnjo."

Zadeva se torej premika v smeri načrtovane občinske politike o večji ponudbi stanovanj na ajdovskem. Povpraševanja po stanovanjih ali hišah je ogromno, a ponudbe ni in zato je prav, da občina odigra svojo vlogo. Posameznik danes v občini Ajdovščina skorajda ne more kupiti zemljišča, ker ga preprosto ni na trgu. Z občinskim odkupom zemljišč in z njihovo komunalno ureditvijo se bodo razmere izboljšale, novica pa bo razveselila predvsem mlade družine, ki se soočajo s stanovanskim problemom.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon