Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na ajdovskem se lahko pohvalimo tudi z vrhunskim oljčnim oljem

Mednarodno ocenjevanje Maslina 2019, ki je potekalo minuli vikend v Splitu je narisalo precej veselja na obraz tudi oljkarjem iz Vipavske doline. Oljčno olje Ortaona družine Capuder iz Vrtovina je prejelo naziv Vice šampiona, pohvalimo pa se lahko tudi s številnimi zlatimi priznanji.

Na enem najpomembnejših ocenjevanj oljčnih olj v tem delu Evrope, Maslina v Splitu, v katerega oddajo vzorce tudi oljkarji z najbolj zvenečimi imeni, so minuli vikend prejeli v ocenjevanje kar 509 vzorcev iz 8 mediteranskih držav. Od tega je bilo slovenskih vzorcev 103, s 43 vzorci pa je bilo zastopano Društvo goriških oljkarjev. Znotraj goriškega društva deluje tudi pisana druščina tistih, ki se s predelavo oljk ukvarja na ajdovskem.

Da se na ajdovskem spoznamo tudi na oljke in ne le na vinsko trto, dokazuje podatek, da se je vseh šest predstavnikov iz ajdovske občine domov vrnilo s priznanji. Najvišje priznanje za svoje oljčno olje je prejela družina Capuder iz Vrtovina. Janez in Urška Capuder, ki svoja olja tržita pod blagovno znamko Ortaona sta dosegla naziv Vice šampion tekmovanja. V kategoriji posameznih olj sta prejela Vice šampiona za tujo sorto (maurino), plaketo za najboljši maurino in  nagrado premium za doseženih več kot 95 točk, poleg tega pa še zlato priznanje za oljčno olje z dodatkom limone ter srebrno priznanje za sortno olje leccino.

Maslina 2019

Zlato priznanje za svoja olja pa so dosegli še Podgornikovo oljčno olje Skrlin iz Skrilj, Kandusovo iz Vrtovina, Tomaža Kandusa z Ustij, Ličnovih iz Batuj, srebrnega priznanja pa se veselijo tudi Ferletičevi z Ustij.

Prva javna pokušina zmagovalcev bo potekala na zaključku letošnjega občinskega vinskega ocenjevanja, v aprilu v hotelu Gold Club v Ajdovščini. 

 

* Naslovna fotografija: Jure Makovec

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon