Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Arheologi našli nova pomembna odkritja na Lavričevem trgu v Ajdovščini

Arheologom, ki še vedno opravljajo svoje poslanstvo v samem centru Ajdovščine, se je pred dnevi nasmehnila sreča. Na dvorišču Edlingovega dvorca, v ozadju marketa Fama, so našli kovinsko sulico, obenem pa so naleteli tudi na zelo lep primerek rimske ceste z vsemi sloji.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina je ekipa arheologov, ki jo sestavljajo; vodja raziskav Luka Rozman, namestnica Maruša Urek, ter Marko Kos, Lailan Jaklič, Blaž Podpečan, Ana Kovačič, Gregor Gruden, Mojca Horjak in Anja Fabčič, na dvorišču za marketom Fama, prišla do nadvse zanimivega in predvsem pomembenga odkritja.

Našli so čisto pravo sulico, edino doslej, pa čeprav bi pričakovali, da bo tovrstnih najdb v vojaški utrdbi na pretek, še posebej, ker nekateri zgodovinarji menijo, da je prav Kastra odigrala pomembno vlogo v znameniti bitki ob Mrzli reki, v kateri se je bojevalo na desettisoče do zob oboroženih vojščakov. Vendar, kot pravi arheologinja Maruša Urek, tudi najdena sulična ost te dileme ne razrešuje - gre namreč za najdbo iz časa pred izgradnjo Kastre.Železna sulična ost meri 26,5 cm v dolžino in 5 cm v širino. Takšne osti so bile odkrite v grobovih poznega latena (mlajše železne dobe) in zgodnjerimske dobe. Sulice (hastae) so bile v okviru rimske vojske značilno orožje pomožne pehote in konjenice.

Rimska cesta

Obenem so na nekdanjem grajskem dvorišču naleteli še na eno zelo pomembno najdbo – dobro ohranjeno cesto, katere presek je šolski primer rimske gradnje. Dokumentirali so štiri nivoje prodnatih tlakovanj, z vmesnimi peščenimi, gruščnatimi in prodnatimi utrditvami, v skupni debelini do 70 cm. V najstarejši fazi je bila cesta široka nič manj kot 12 m v širino. Rimska cesta je potekala v smeri vzhod – zahod, nanjo so naleteli na več mestih, največji del leži na jugovzhodnem delu Lavričevega trga (ob nekdanji samopostrežbi). Na tem mestu so bile vidne tudi kolesnice. V mlajših fazah so cesto omejili na vsega dva metra širine, ki je bil  nekoliko izbočen, predel ob objektih pa so zasuli s peščenimi plastmi, v katere so vkopali baze stebrov zunanjega stebrišča. Del ceste se je na Lavričevem trgu odcepil od glavne osi vzhod – zahod in je potekal proti severu, vendar je bolj verjetno, da je bila cesta omejena le na stavbni kompleks.

Zadnje odkritje dela ceste na južnem krilu Edlingovega dvorca torej ponuja nove in pomembne izsledke glede prometne ureditve v Kastri – nov vhod v utrdbo bi se potemtakem moral nahajati severno od stolpa 10.

 

* Preberite tudi: Takole bo najverjetneje izgledal nov Lavričev trg v Ajdovščini

* Vir: Občina Ajdovščina

* Fotografije: Marko Kos

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon