Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nepovratna sredstva za obnovo Rustjeve hiše v Ajdovščini

Dobro novico so pred dnevi sporočili iz Lokalne akcijske skupine (LAS) Vipavska dolina. Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja je namreč odobrila operacijo Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost in zanj namenila skoraj sto tisoč evrov. Denar bo šel za obujanje dediščine pekarstva in mlinarstva na Ajdovskem, predvsem za revitalizacijo stare pekarne v Rustjevi hiši.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina je LAS Vipavska dolina svoj projekt gradila skupaj s še tremi LAS-i, vsem pa je skupna revitalizacija izbranih domačih in umetnostnih obrti, ki so v preteklosti pomembno zaznamovale določeno območje (Vipavska dolina, med Snežnikom in Nanosom, loško pogorje, Idrijsko in Cerkljansko) in so imele velik vpliv na gospodarski in širši družbeni razvoj. Seveda so bile te obrti na vsakem od območji različne, je pa vsem obrtem skupna potreba po oživitvi, revitalizaciji, prenosu in nadgradnji znanj predvsem zaradi njihove dediščinske vrednosti ter poslovnih priložnosti za razvoj novih, inovativnih storitev in produktov.

Za potrebe ajdovske občine bodo pridobljena sredstva namenjena izdelavi raziskave o mlinarstvu in pekarstvu, kar bo osnova za pripravo vsebine revitalizacije stare pekarne v obnovljeni Rustjevi hiši. Vsebinska prenova bo nedvomno igrala pomembno vlogo pri oživljanju starega mestnega jedra Ajdovščine. V okviru raziskave bodo skušali na različne načine ustvariti nabor zgodb o tradicionalnem kulinaričnem in etnološkem izročilu, običajih, receptih, pa starih izgubljenih postopkih, tudi pekarskih skrivnostih. Raziskava bo vsebovala še analizo ponudnikov izdelkov domačih in umetnostnih obrti z namenom povezovanja ponudnikov.

Razsikave bodo pričele že v letošnjem aprilu, obnova Rustjeve hiše, ki ni zajeta v ta projekta, pa naj bi se začela prihodnje leto in je ocenjena na okvirno 1 milijon evrov. Tudi ta sredstva bo Občina Ajdovščina poskušala pridobiti na razpisu LAS. Vsebine bodo umestili v priličje Rustjeve hiše, preostali del pa bo namenjen Pilonovi galeriji, ki že nekaj časa išče prostore za širitev.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Naslovna fotografija: Skupina STIK

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon