Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ob dnevu Civilne zaščite slovesno odprli novo vzletišče za helikopterje v Ajdovščini

Novo vzletišče za helikopterje, ki so ga včeraj predali namenu v Ajdovščini, bo regiji služilo za hitra posredovanja ob primeru naravnih in drugih nesreč, namenjeno bo tudi za prevoze bolnikov. Krajše slovesnosti se je udeležil tudi obrambni minister Karl Erjavec, ki je poudaril pomen sodelovanja vojaške helikopterske enote pri reševanju življenj. V okviru dogodka je ekipa ajdovske ekipe Gorske reševalne službe Tolmin dobila v uporabo nov terenski avtomobil.

Ploščad za vzletanje in pristajanje helikopterjev je na svojem zemljišču v Ajdovščini zgradilo ministrstvo za obrambo. Vzletišče bo vstopna točka za reševanje s helikopterjem za velik del Severnoprimorske regije, predvsem za ajdovsko enoto gorske reševalne službe. Prav tako bo koristil gasilcem pri gašenju gozdnih požarov s pomočjo helikopterjev, Zdravstvenemu domu Ajdovščina pa za nujne prevoze bolnikov v UKC Ljubljana.

"Helikopterska nujna medicinska pomoč je ključna, ko gre za sistem zaščite in reševanja. V lanskem letu smo imeli 654 prevozov, v katerih smo prepeljali preko 670 poškodovanih. Seveda vmes opravljamo tudi druge naloge, kot je gašenje požarov. Zelo pomembno se mi zdi, da skozi helikoptersko nujno medicinsko pomoč rešujemo tudi otroke," je v nagovoru dejal minister Karl Erjavec.

Heliport je umeščen v Logistični center Ajdovščina, na območje športnega letališča in v bližino regijskega skladišča Civilne zaščite. Tako bo v primeru izrednih razmer vzletišče pomembno tudi za oskrbo z opremo, ki se hrani v tamkajšnjem regijskem skladišču.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak in ajdovski župan Tadej Beočanin sta pismo o nameri za izgradnjo vzletišča podpisala sredi lanskega februarja. Nato so na ministrstvu pripravili razpis, na katerega se je prijavilo sedem ponudnikov in med njimi so izbrali domače podjetje Stopar PGM. Vrednost projekta je 260.000 evrov z vključenim DDV, gradnja vzletišča je bila končana pred koncem lanskega leta.

Fotografija: PGD Ajdovščina

Danes so predstavili še eno pomembno pridobitev, saj je ajdovska ekipa Gorske reševalne službe Tolmin že konec leta od Uprave RS za zaščito in reševanje dobila nov terenski avtomobil, opremljen posebej za reševanje v gorah. Ekipa na leto opravi tudi do 25 intervencij (v letu 2018 jih je 19), kar je več od slovenskega povprečja. To prvi nov in primerno opremljen terenec za ekipo, županov sprejem ob dnevu Civilne zaščite pa je bila priložnost, da ga tudi predstavijo javnosti.

Fotografija: PGD Ajdovščina

Ob dnevu Civilne zaščite je ajdovski župan Tadej Beočanin v znak zahvale za nesebično delo pripadnikov v sistemu zaščite, reševanja in pomoči ob naravnih in drugih nesrečah v občini Ajdovščina pripravil sprejem. Na dogodku so predstavili dve pomembni pridobitvi za delovanje CZ tako v občini kot širše v regiji.

Fotografija: PGD Ajdovščina

Fotografija: PGD Ajdovščina

Fotografija: PGD Ajdovščina

 

* Vir: STA

* Fotografije: PGD Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon