Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Zgodovina iz prve roke v ajdovski knjižnici

Lavričeva knjižnica je gostila Novogoričana, diplomata, Jožeta Šušmelja, ki je bil v času osamosvajanja Slovenije jugoslovanski generalni konzul v Trstu. V svoji knjigi je popisal tudi naklonjenost tedanje deželne oblasti in takratnih političnih sil, ki so odpirale vrata Sloveniji v Rimu, ter seveda podporo slovenske manjšine in vplivnih posameznikov narodni matici. Zanimivo branje za vse, ki bi radi izvedeli več o času nastajanja slovenske države.

Novogoričan, diplomat Jože Šušmelj je bil v torek gost ajdovske Lavričeve knjižnice. Šušmelj je bil v času osamosvajanja Slovenije jugoslovanski generalni konzul v Trstu. S knjigo je avtor želel osvetliti nekatere dogodke, ki jim je bil priča ali pri njih sodeloval v obdobju 1990-1995, v času osamosvajanja Slovenije. Čas in prostor sta bila izredno dinamična: politično dogajanje je bistveno vplivalo na odnos Italije do osamosvajanja Slovenije. Krajevna politična dogajanja so večkrat ovirala spravljiv odnos italijanske vlade do Slovenije.

Razpadanje Jugoslavije in nastajanje nove države je politični desnici na Tržaškem dalo nov zagon in z večjo močjo se je začelo ponovno govoriti o brisanju Osimskih sporazumov ter o spremembi državnih meja. V nasprotju s temi gledanji je Dežela FJK, v kateri so imeli večino krščanski demokrati in socialisti, z naklonjenostjo spremljala in podpirala osamosvojitev Slovenije.

Knjiga Jožeta Šušmelja

Šušmelj v knjigi posebej opisuje dogajanje znotraj slovenske narodne skupnosti v tistih epohalnih časih. Ugotavlja, da je bilo delovanje organizacij in posameznikov zelo dragoceno. Organizirana so bila številna zborovanja v podporo nastajajoči Sloveniji, Slovenci v Italiji so pomagali pri navezovanju stikov z italijansko politiko in vsestransko pomagali k reševanju takratne, predvsem finančne krize v Sloveniji.

Slovenija je po razglasitvi samostojnosti obdržala tamkajšnji generalni konzulat s ciljem ohranjati vezi z narodno manjšino in italijanskimi deželami ter uresničevati mednarodno priznanje mlade države.

Jože Šušmelj

 

* Vir in fotografije: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #kultura, #literartura

Kolofon