Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Bo cerkev v Logu v ajdovski ali vipavski občini?

Zanimiva problematika se v teh dneh odvija med ajdovsko in vipavsko občino. Še vedno ni namreč točno določena občinska meja, težava pa nastaja predvsem v Logu, natančneje pri tamkajšnji cerkvi. Cerkev trenutno spada v ajdovsko občino, vipavski svetniki pa si želijo, da bi cerkev prišla znotraj njihovih meja.

Kot poroča Radio Robin je vipavska občina od Geodetske uprave RS prejela predlog za uskladitev občinskih meja. Podobne uskladitve se sicer dogajajo po celotni državi. Vipavski svetniki so se na zadnji seji s predlogom sicer strinjali, opozorili pa so na težavo, ki naj bi trajala vse od ustanovitve Občine Vipava leta 1994. Svetniki si želijo, da bi bila cerkev v Logu tudi dejansko v Občini Vipava, sedaj je namreč na območju ajdovske občine, meja med Ajdovščino in Vipavo pa poteka tik za cerkvijo.

Župan Občine Vipava, Goran Kodelja, je takole komentiral nastali zaplet: "Kakorkoli obrnemo, v percepciji ljudi je cerkev zmeraj spadala v vipavsko župnijo. Je pa cerkev postavljena znotraj meja ajdovske občine. Ideja in želja vipavskih svetnikov je, da bi se cerkev v Logu, tudi s posredovanjem geodetske uprave, premestila znotraj vipavskih meja. Sedaj je potrebno najprej razmisliti na kakšen način bo potrebno pristopiti k stvari, vedno je potreben pogovor, da se vidi kakšne so realne možnosti. Morda bomo vložili pobudo na Geodetsko upravo, da o tem resno razmisli in glede na njihov odziv, bomo sprejeli naslednje korake."

V predlogu je Geodetska uprava zapisala, da občine lahko predlagajo drugačen potek mej, vendar mora biti njihov predlog usklajen s sosednjimi občinami, potrditi pa ga morajo tamkajšnji občinski sveti. Na Geodetski upravi RS so še zapisali, da so predlogi novih občinskih meja skladni z mejami katastrskih občin. Obenem pa se parcele, po katerih so speljane ceste, ki predstavljajo mejo, dodelijo tisti občini, ki te ceste vzdržuje.

 

 

* Vir: Radio Robin

* Naslovna fotografija: Valter Kranjc

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon