Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Podeljena priznanja Naj prostovoljec in Naj prostovoljski projekt 2017/2018

Biti prostovoljec je skupek dejanj v dobro drugih in družbe. Je osebno zadovoljstvo in hkrati, kot nam sama beseda pove, to je prosta, svobodna volja, brez pričakovanja, da nam bodo dejanja povrnili. Prostovoljstvo je v občini Ajdovščina zelo razširjeno in tako rekoč že ukoreninjeno v srca lokalnega prebivalstva.

Mladinski svet Ajdovščina v sodelovanju z Občino Ajdovščina, že vrsto let razpisuje natečaj Naj prostovoljec/ prostovoljka in Naj prostovoljski projekt Občine Ajdovščina. Letos se je na natečaj prijavilo kar lepo število prostovoljcev iz različnih ustanov in društev in sicer Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina ter Društvo tabornikov Rod Mladi bori Ajdovščina. Komisija Mladinskega sveta Ajdovščine je imela težko delo, saj so vsi prostovoljci naredili veliko dobrega v korist posameznikov in družbe ter temu namenili veliko dobre volje, delavne vneme in prostega časa. Delo prostovoljcev se je nanašalo na pomoč pri izvajanju letovanj za otroke in mladino, izvajanje in vodenje likovnih in športnih delavnic, sodelovanje v dobrodelnih akcijah, nudenje učne pomoči, vodenje in organizacija različnih aktivnosti, reciklaža odpadkov, skrb za okolje in še bi lahko naštevali.

Naj prostovoljka občine Ajdovščina je postala Milica Grujić, prostovoljka Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina. Dijakinja srednje Zdravstvene šole Izola je skozi leto aktivno sodelovala pri prostovoljnih akcijah društva. Poletne počitnice je aktivno preživljala kot pomočnica vzgojiteljica na letovanju otrok v Nerezinah. Samostojno je pripravila in izvedla delavnice za otroke med poletnimi počitnicami. Prizadevala in vključevala se je v celodnevno varstvo otrok in različne aktivnosti v Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih. V letošnjem letu je sodelovala tudi z EVS (Evropska prostovoljska služba) prostovoljko iz Bolgarije. Pomagala ji je s prevajanjem, komunikacijo z otroki ter vključevanjem v družbo. Milica je ena izmed najmlajših prostovoljk Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina, zato še z večjim veseljem pozdravljamo in ji podeljujemo naziv Naj prostovoljka občine Ajdovščine 2017/2018.

Naj prostovoljni projekt 2017/18

Vzporedno z izborom naj prostovoljca v občini Ajdovščina je potekal tudi izbor za Naj prostovoljski projekt občine Ajdovščina 2017/2018. Naziv smo podelili Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina za projekt Junaki za en dan. Dijaki srednje šole so ob podpori učiteljev in organizatork projekta izvedli aktivnosti, s katero so si prizadevali polepšati dan, olajšati kakšno nalogo in izvabiti nasmeh na obraz ljudi. 15 razredov Srednje šole Veno Pilon se je skupaj z razredniki odločilo za različne akcije, od zbiranja knjig, reciklaže odpadnega materiala, opominjanje skupnosti na svetovni dan Downovega sindroma, zbiranja potrebščin in sredstev, deljenja objemov in rožic mimoidočim, izdelovanje butaric z varovanci Doma starejših občanov Ajdovščina, čistilne akcije, pa vse do različnih nastopov za starejše in otroke v vrtcu.

Organizatorji projekta so nam zaupali, da je imel projekt velik učinek na lokalno okolje in družbo. Dijaki so krepili vezi med seboj in z lokalnim okoljem. Izrazili so željo, da projekt na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina postane tradicionalen. Mladinski svet Ajdovščina se je za odlično izpeljan projekt in vključenih več kot 400 udeležencev odločil Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina za projekt Junaki za en dan, podariti naziv Naj prostovoljski projekt občine Ajdovščina 2017/2018.

Mladi so nam prikazali, pokazali in dokazali, da le niso tako pasivni in neodzivni kot jih družba označuje. Potrebujejo le vzpodbudo, priložnost, proste roke in tako nas bodo vedno presenetili s svojimi akcijami. Slogan natečaja »Prostovoljstvo je kul« naj vas spodbudi, da vsaka prostovoljna dejavnost naj bo majhna ali velika vodi do lepšega dne.

 

* Vir in fotografije: Mladinski svet Ajdovščina

 

 

Lokalne Ajdovščina

#novice, #mladi

Kolofon