Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Tudi v Ajdovščini bo v soboto potekal Pohod z rdečimi baloni

V soboto, 9. marca, ob 11. uri, bo, ob mednarodnem dnevu redkih bolezni, potekal 5. Vseslovenski pohod z rdečimi baloni s katerim želijo organizatorji opozoriti, da ima drugačnost tako med otroci kot odraslimi svoje mesto med vsemi nami. Rdeči balon simbolizira ljubezen, pomešano z upanjem in otroško zvedavostjo nad življenjem samim. V Ajdovščini se boste pohoda lahko udeležili ob 11. uri, s pričetkom ob vhodu v grajsko obzidje.

Tudi letos se bo Ajdovščina pridružila številnim slovenskim krajem ter dolgoletni pobudi Zavoda 13 oziroma Petre Greiner v organizaciji Pohoda z rdečimi baloni. Le ta opozarja na drugačnost otrok z redkimi boleznimi in vabi k sprejemanju drugačnosti. V Ajdovščini bo pohod potekal že drugo leto. Vseslovenski pohod z rdečimi baloni je letos prerasel v mednarodnega, saj bo potekal tudi v Zagrebu in Beogradu. Letos je dogodek prvič pod častnim pokroviteljstvom predsednika države, Boruta Pahorja.

Nekateri uporabljajo balone za promocijo, organizatorji vseslovenskega pohoda pa želijo z njimi poleteti. Rdeča barva je v osivelem dnevu tista svetla točka, ki govori o upanju.  Takrat, ko mnogi okrog "drugačnih" otrok ne prenehajo zmajevati z glavo. Druženje na tak dan ni namenjeno le tistim z oznakami in nalepkami, temveč sobivanje s prijatelji, klepet z znanci in sprehod s hodečimi, opotekajočimi ali temi, ki se peljejo v vozičkih. Pohod je lahko tudi priložnost, da otroka z Downovim sindromom primete za roko in spoznate bolje, če se z njimi ne srečujete. Organizatorji si želijo, da bi tudi vaši otroci izgubili strah pred nekoliko drugačnimi vrstniki. Letos so posebno pozornost usmerili na prijatelje avtiste, ki so izgubili spremljevalce.

Pripeljite otroke, tudi take, ki kričijo, prijazne kužke, osivele tašče in dolgoletne prijatelje. Tisti posebni otroci vas že čakajo, da jih primete za roke in se skupaj z njimi sprehodite po ulicah, kjer naj drugačnost skopni kot lanski oziroma letošnji sneg.

Vabljeni torej v soboto, 9. marca, ob 11. uri dopoldan, pred grajsko obzidje v Ajdovščini.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon