Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Edvard Lorencon prejemnik priznanja za življenjsko delo v športu

Športna zveza Ajdovščina je v petek, 8. marca, podelila tradicionalna priznanja za športne dosežke v letu 2018. Nagrado za življenjsko delo v športu je prejel Edvard Lorencon, za pomembne dosežke na domačem in mednarodnem področju pa so podelili zlata, srebrna in bronasta priznanja. Zlato priznanje sta prejela David Prosen in Januš Lapajne, posebno priznanje pa je ob koncu kariere prejela tudi Polona Batagelj.

Leto 2018 je bilo še eno leto, ki je v ajdovsko občino prineslo bogato bero izjemnih športnih rezultatov in dosežkov. Zato ne čudi podatek, da je Športna zveza Ajdovščina na tradicionalni prireditvi podelila 28 bronastih priznanj za dosežke v preteklem letu, 34 srebrnih priznanj ter dve zlati priznanji.

Zlato priznanje sta prejela David Prosen, ki je s člansko ekipi Plesnega studia Artifex v letu 2018 dosegel naslov državnega, evropskega in svetovnega prvaka HIP-HOP članske formacije ter Januš Lapajne, ki že drugo leto igra v slovaškem prvaku Tatran iz Prešova. V sezoni 2018/2019 je tako klubu kot njemu uspel preboj v najmočnejši različici Liga prvakov (EHF Champions league). Na 10ih tekmah je dosegel 33 golov in bil preko uradno razglašen za ti. Rising star - vzhajajočo zvezdo. Uspešno je nastopal tudi v regionalni ligi SEHA in na 14 ih tekmah dosegel 53 zadetkov. V lanski sezoni je s klubom osvojil slovaško prvenstvo in pokal. Nagrada za odlične nastope je tudi vpoklic v reprezentanco, ki jo vodi Veselin Vujović.

Posebno priznanje Športne zveze Ajdovščina ob zaključku športne kariere je prejela tudi Polona Batagelj, ki je bila zadnje desetletje nesporna kraljica slovenskega ženskega cestnega kolesarstva, v svoji bogati karieri pa tudi dvakrat občutila vonj Olimpijskih iger.

Polona Batagelj

Statua za življenjsko delo v športu pa je šla tokrat v roke Edvardu Lorenconu, ki je s svojimi dosežki, osebnostjo in zgledom pomembno prispeval k razvoju športnega letalstva v občini Ajdovščina in tudi v Sloveniji.  Edvard Lorencon je živa legenda slovenskega letalstva, saj se je na svoji življenjski poti preizkusil v letenju 83 tipov letal, poučevanju jadralnega in motornega letenja ter izdelovanju lastnih letal. Prvič je poletel že davnega leta 1946 na Blokah s šolskim letalom Vrabec. Aktiven letalec je ostal vse do leta 2012, ko je poletel zadnjič, in sicer z lastnim športnim letalom S5-MAB. Že v začetku petdesetih let je začel na Goriškem zbirati letalske navdušence, organiziral je aeroklub v Ajdovščini in potem še goriškega. Leta 1957 je prevzel službo upravnika letališča in letalske šole v Ajdovščini in tam ostal vse do upokojitve.  Danes ima gospod Lorencon 90 let in prebiva v Centru starejših Pristan v Vipavi.

sportnik 2019-154sportnik 2019-231

Edvard Lorencon

 

* Fotografije: Robert Ferjančič

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, ##šport

Kolofon