Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Politične igrice med koalicijo in opozicijo se nadaljujejo

V četrtek so se ajdovski svetniki in svetnice sestali na svoji 4. redni seji. Obdelali so 11 točk dnevnega reda, med njimi tudi izstop iz soustanoviteljstva Univerze v Novi Gorici, največ prahu pa je znova dvignila poteza strank SDS in NSi saj so člani omenjenih strank ponovno odstopili iz mest v delovnih telesih in odborih.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina so na zadnji seji svetnice in svetniki postavili veliko vprašanj in podali na desetine pobud, ki jih bodo zdaj obdelale strokovne službe občine. Največ vprašanj se je nanašalo na prometno varnost, še posebno, ker sta bili na seji poročili o delu Policijske postaje Ajdovščine in Medobčinske uprave, ki za Občino Ajdovščina izvaja redarsko in inšpekcijsko službo.

Porocilo Policijske postaje Ajdovscina za obmocje OA v letu 2018.pdf

V nadaljevanju je svet sprejel spremembe Pravilnika o subvencioniranju obrestne mere in stroškov najetih stanovanjskih kreditov občanov Občine Ajdovščina, ki širi krog upravičencev, potrdil višje občinske subvencije k ceni pomoči na domu (za uporabnike ostaja enaka) ter sprejel sklep o izstopu iz soustanoviteljstva Univerze v Novi Gorici. Za obdobje 15 let je svet podaljšal koncesijo Tanji Nedeljković za opravljanje zobozdravstva. Potrdil je nekaj sprememb občinskih meja z vipavsko in komensko občino, ki jih je predlaga Geodetska uprava RS.

Med imenovanji je svet za novega člana sveta zavoda Zdravstvenega doma Ajdovščina imenoval Erika Mužino, za člana Nadzornega odbora Občine Ajdovščina Dušana Žorža ter imenoval člane v odbore in komisije Občinskega sveta, v zadnji točki pa podal soglasje k imenovanju Irene Štokelj za v.d. direktorice GRC Ajdovščina za čas do imenovanja direktorja oziroma za 6 mesecev.

Znova pa se je zapletlo pri imenovanju novi članov na izpraznjena mesta v občinskih delovnih telesih. Miha Kapelj, Dejan Škvarč, Janez Tratnik (SDS) ter Jožko Premrn in Adam Raspor (NSi), ki so bili po razrešitvi znova imenovani, so znova iz njih odstopili, saj se ne strinjajo z dejanji koalicije.  Miha Kapelj iz stranke SDS je takole, za Primorske novice, pokomentiral nastalo situacijo: »Odstopna izjava je posledica nestrinjanja z dejanjem koalicije, ko so nas izključili iz vseh delovnih teles. Na poziv za predlaganje kandidatov smo imenovali iste ljudi, ki so bili razrešeni, vendar je Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja predlagala čisto drugače. Svetnike opozicije je predlagala samo v šest odborov, kar se nam zdi malone smešno. Očitno koalicija meni, da več kot to ne zaslužimo, mi pa menimo, da nam pripadajo tista mesta, ki so nam bila odvzeta«

Tudi Jožko Premrn iz stranke NSi ni zadovoljen s trenutnim stanjem: »Ajdovski župan na dosežen nivo politične demokracije na državnem nivoju v svojem okolju ne pristaja, kar dokazuje tudi zadnja seja občinskega sveta, ko naši predlogi glede sestave odborov in komisij niso bili sprejeti. Ker menimo, da učinkovito delo posameznika v občinskih odborih in komisijah, kjer nista zagotovljeni pluralnost in demokratičnost, ni možno, smo se v NSi odločili, da se takemu sodelovanju odpovemo. Zadnja dejanja koalicije nam niso vzela poguma, ampak še dodala energije in volje, da rešujemo probleme in izzive, ki so pred nami, vse v dobro občank in občanov,” je povedal za Primorske novice.

Župan Tadej Beočanin pojasnjuje, da gre za manifestacijo pozicije v občinskem svetu. Torej, da sta stranki SDS in NSi dejansko v opoziciji in bosta glasovali proti predlogom, ki jima niso povsem všeč.  Ob tem pa obžaluje, da svetniki iz opozicije niso pripravljeni sodelovati.

V opozicijskih strankah še dodajajo, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da dokažejo svoj prav, do takrat pa je verjetno zgodba za njih zaključena.

 

* Vir: Občina Ajdovščina & Primorske novice

* Fotografija: Občina Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon